#EénPlaatMaar - Rockpile - Teacher Teacher (1980)

#EénPlaatMaar - Rockpile - Teacher Teacher (1980)

Sommige carrières in de rock-‘n-roll zijn een kort leven beschoren, maar soms moet het ook niet meer zijn. Eén plaat die alles omverkegelt, vervolgens ook de groep uit elkaar doet spatten en dan hopla aan de kant to never return no more. Tot nu dan.

Een pure good vibes rock-’n-rollplaat, gemaakt in de nadagen van de punkgolf en midden in de new wave-era, dat was Rockpile.

Ook geen wonder, als je de ingezetenen van Rockpile even monstert: rocker Dave Edmunds (die op dat moment ook net het debuut van The Stray Cats aan het producen was) en pubrocklegende Nick Lowe (hij producete onder meer vijf Elvis Costello-platen). De andere Rockpileleden - gitarist Billy Bremner (die van Loud Music In Cars) en drummer Terry Williams hadden zowel met Nick Lowe ('Labour Of Lust') als Dave Edmunds ('Tracks On Was 4' en 'Repeat When Necessary') gewerkt, maar als Rockpile werd er één plaat geproduceerd: 'Seconds Of Pleasure'

Een feest waarop ongecompliceerd en quasi-perfect wordt gerockt en gerolld. De meningen liepen destijds ook een beetje uit elkaar. Sommigen vonden het een ietsje braaf, maar het was net die pop- en rockmix met heerlijke hooks en refreinen die het deden. Twaalf nummers waarin de rollen tussen de groepsleden netjes verdeeld werden: vijf door Dave Edmunds, vijf door Nick Lowe en twee door Bremner, waarbij de samenzang op elk moment met een hoge vanzelfsprekendheid triomfeert.

Chuck Berry of Buddy Holly is bijna op elk moment ergens in de buurt, dat soort rock-‘n-roll. Naar verluidt waren er op geen enkel moment "conflicts of interest" en toch is het bij die ene plaat gebleven. Het had meer mogen zijn, maar anderzijds is de output van Edmunds en Lowe ook daarna altijd het volgen waard gebleven.

We kiezen voor Teacher Teacher, geschreven door Eddie Phillips en Kenny Pickett van The Creation.

21 september 2022
Laurens Leurs