#Eendagsnewwave - The Rumour - Frozen Years (1979)

#Eendagsnewwave - The Rumour - Frozen Years (1979)

Elvis Costello, Joe Jackson, Nick Lowe, Graham Parker,... Ze waren eind jaren zeventig de Britse koningen van het betere lied onder de kunstmatige vlag van de zogeheten “new wave”. Maar in de middenklasse waren er ook nog een heel legioen troonpretendenten die - ietwat oneerbiedig - als eendagsvliegen afgeschilderd worden. Dat waren ze heus niet altijd, maar die ene hit was en blijft wel een hele goede.

Van de lp met de fijnzinnige titel 'Frogs, Sprouts, Clogs And Krauts'. Misschien wel de allerbeste single die Stiff Records ooit uitbracht en zondermeer de beste single die onder de vlag "new wave" werd uitgebracht. Van 1976 tot 1980 was The Rumour de fantastische backing band van Graham Parker, maar ook als The Rumour presteerden ze op behoorlijk hoog niveau.

Onderkoeld gespeeld, imponeert het nummer vanaf de eerste tonen. Het couplet bestaat uit twee stukken die geniepig naar het refrein toewerken om dan genadeloos toe te slaan. U mag dat ongepast lyrisch noemen, maar wij zijn zo gek van dit nummer (en wij niet alleen) dat het geen woorden heeft.

Onvoorstelbaar dat dit niet veel meer dan een bescheiden radiohit geworden is (drie weken in de Nederlandse top 40 met als toppositie nummer vierendertig en twee weken in de Belgische top 40 met als toppositie nummer achtendertig). Het is een regelrechte schande. Mijn nummer één in de top 40 van compleet onterecht gemiste kansen.

Eerherstel aan Frozen Years van The Rumour. En wel nu!

7 maart 2022
Laurens Leurs