#Eendagsnewwave - The Headboys - The Shape Of Things To Come (1980)

#Eendagsnewwave - The Headboys - The Shape Of Things To Come (1980)

Elvis Costello, Joe Jackson, Nick Lowe, Graham Parker,... Ze waren eind jaren zeventig de Britse koningen van het betere lied onder de kunstmatige vlag van de zogeheten “new wave”. Maar in de middenklasse waren er ook nog een heel legioen troonpretendenten die - ietwat oneerbiedig - als eendagsvliegen afgeschilderd worden. Dat waren ze heus niet altijd, maar die ene hit was en blijft wel een hele goede.

Nog zo'n kanjer van een radiohit die veel belofte inhield, maar waar het bij die ene wonderlijke single bleef. Vreemd maar goed, dat hadden zelfs de Kreuners door, toen ze het nummer in 1995 nog eens vertaalden in single Wat Komen Moet, Dat Komt. Vooral het refrein, dat inzet met een machtig "Wo ho ho hoooooo" blijft in je oor steken.

The Headboys uit het Schotse Edinburgh brachten in 1977 eerst als Badger een single uit, maar vervelden gaandeweg tot The Headboys en tekenden een lucratief contract bij RSO, het label van Robert Stigwood (zie ook Cream, Clapton, Bee Gees en filmmillionsellers 'Saturday Night Fever' en 'Grease') op basis van superieure demo’s, opgenomen in de eigen studio.

En ondanks het feit dat debuutsingle The Shape Of Things To Come een forse hit werd, bleef het daarbij en was een split in 1982 al snel een feit. Toetsenman Calum Malcolm beheerde met Castle Sound één van de betere studio’s in de UK in de buurt van Edinburgh (Simple Minds en The Blue Nile waren er klant en voor deze laatste was hij zelfs een los-vast-lid).

Er werd nog een tweede plaat opgenomen, maar die bleef in de archieven steken tot in 2013, toen ze alsnog werd uitgebracht onder de zeer originele titel 'The Lost Album' en werd opgedragen aan drummer Davy Ross, die in 2010 overleed.

12 maart 2022
Laurens Leurs