#Eendagsnewwave - Billy Bremner - Loud Music In Cars (1981)

#Eendagsnewwave - Billy Bremner - Loud Music In Cars (1981)

Elvis Costello, Joe Jackson, Nick Lowe, Graham Parker,... Ze waren eind jaren zeventig de Britse koningen van het betere lied onder de kunstmatige vlag van de zogeheten “new wave”. Maar in de middenklasse waren er ook nog een heel legioen troonpretendenten die - ietwat oneerbiedig - als eendagsvliegen afgeschilderd worden. Dat waren ze heus niet altijd, maar die ene hit was en blijft wel een hele goede.

Altijd gevonden dat hij een heel hoog George Harrison-gehalte had en dat hij op de singles zo heerlijk kon wegpoppen. De enige, echte hit voor Billy Bremner, een Schotse gitarist die vooral bekendheid en waardering kende in Rockpile, maar ook sessiewerk deed voor Nick Lowe, Dave Edmunds, The Pretenders, Shakin’ Stevens, Carlene Carter en The Coal Porters. Niet te verwarren met die andere Billy Bremner, de legendarische voetballer die kapitein was van het Schotse nationale team in de sixties.

Billy Bremner, de gitarist, was destijds in 1966 gestart als bandleider van The Luvvers, die als backinggroep fungeerde voor sixtiescoryfee Lulu. Chrissie Hynde zou vaker met hem hebben samengewerkt, als hij niet zo ver weg woonde (Los Angeles): ''Billy Bremner`s a great guitar player, and we`ve worked well together in the past (most notably on the 1982 Back On The Chain Gang single and in 1990 on 'Packed'), but he lives in Los Angeles. I`m still looking for a local guy who can come over at 7 and say, `Let`s work on this song and that’s difficult living in London en Billy in L.A.`''

Solo bracht Bremner een viertal platen uit die altijd in de plooien van de vergetelheid verdwenen, maar het heerlijke Loud Music In Cars” is een blijver; die je op tal van eightiescompilaties kan vinden. Het heeft iets vrijblijvends, maar het is  een verduiveld geniale oorworm die, als je hem ’s morgens op de radio hoort, de rest van de dag bij je blijft.

 

11 maart 2022
Laurens Leurs