Een erfenis van Leonard Cohen

Wiki

“Give me a Leonard Cohen afterworld / So I can sigh eternally”. Nirvana zong het al in Pennyroyal Tea. Om maar te zeggen dat het heengaan van Leonard Cohen nogal wat littekens zal slaan. Naast zijn uitgebreide catalogus werd de man ook veelvuldig gecoverd. De Leonard Cohen-files hebben het over 3119 (geregistreerde) covers en ongetwijfeld zwerven er hier of daar nog rond. Wij kozen er enkele uit. Ter vergelijking hebben we het origineel steeds bijgevoegd.

The Last Shadow Puppets – Is This What You Wanted?

Officieel pas op 2 december in de winkels op een ep met enkel maar covers. En alsof ze het geweten hebben, stuurden ze deze cover vooruit. Het origineel is één van de weinige songs waarop Cohen stevig uitpakt met zijn stem. Oordeel zelf maar over wat de Puppets ervan hebben gemaakt.

Nick Cave & The Bad Seeds – Avalanche

Niet zomaar een song. Cave maakte er zowaar het eerste nummer van zijn solodebuut van. Trouwens, dit is niet de enige cover die Cave van een Cohen-song maakte. Er is ook nog zijn versie van I’m Your Man en van Tower Of Song.

Ian McCulloch – Suzanne

Misschien wel één van de bekendste songs van Leonard Cohen, onder meer in het Nederlands vertaald door Herman Van Veen. Ook de frontman van Echo & The Bunnymen kon er duidelijk niet aan weerstaan.

The Lemonheads (feat. Liv Tyler) – Hey, That’s No Way To Say Goodbye

Gibby Haynes, de oddball van The Butthole Surfers, stuurde jarenlang mixtapes naar Evan Dando, die een deel daarvan uiteindelijk opnam voor ‘Varshons’. Opmerkelijk dat hij actrice Liv Tyler kon overtuigen om met hem in duet te gaan.

Anna Calvi – Joan Of Arc

Het is al een tijdje stil rond deze Britse zangeres, maar in 2011 zette ze deze cover op de b-kant van haar single Desire. Ongewoon vooral omdat Calvi datgene, waarvoor Cohen het best bekend staat – zijn teksten – uit de song haalde.

Father John Misty – One Of Us Cannot Be Wrong

Geschreven door Cohen toen hij "was coming off amphetamine and pursuing a blond lady that I met in a Nazi poster." Geen wonder dat Father John Misty er net deze uitpikte om te coveren.

Verontschuldig ons voor dit miezerig lijstje. Ongetwijfeld kent u er nog veel betere. Laat in dat geval zeker niet na ze hieronder te posten.

11 november 2016
Patrick Van Gestel