Een blik op Gizehfest

Voorbeschouwing

Gizeh Records komt naar België. op 6 februari brengt het grensoverschreidende Britse dark ambientlabel het eigen showcasefestival Gizehfest naar muziekclub N9 te Eeklo.

Het label werd aanvankelijk opgericht door Richard Knox (Glissando en A-Sun Amissa) om in gelimiteerde oplages eigen werk uit te brengen. Maar Gizeh verzamelde al snel een groep getalenteerde ambient-, drone- en neoklassieke artiesten rond zich. Onder hen Worriedaboutsatan, Chantal Acda, Nadja en Aidan Baker.

Die laatste is de spil van de avond. De experimentele multi-instrumentalist heeft bootladingen albums op zijn naam en treedt in Eeklo aan samen met Leah Buckareff als Nadja én met homegrown Karen Willems.

Verwacht je bij Nadja aan weidse soundscapes met dissonante stukken die op tijd en stond worden vermalen tot schurende black metal-breakdowns. Op laatste worp 'Sonnborner' laveerden ze meer tussen spacy stoner en razendsnelle metal. Best oordoppen meebrengen dus.

Op 'Nonland', de plaat die Aidan Baker in 2016 met experimenteel drumicoon Karen Willems uitbracht gaat het er rustiger aan toe. Gitaarloops worden gelaagd met polyritmische experimenten in een atmosferisch ambientbouwwerk. Ondanks de sub-optimale omstandigheden zagen wij hen eerder al subliem subtiel oscilleren op Dunk!festival.

Labelbaas Knox zelf bestijgt de bühne eveneens met A-Sun Amissa: melancholische en met postrock doorspekte darkjazz. De albums van de band zijn niet meer dan een excuus, een basis om er live op los te improviseren en experimenteren, niet te missen.

Op de koop toe krijg je een unieke samenwerking tussen Otto Lindholm en Jean D.L. De eerste weeft claustrofobische soundscapes met een contrabas en een batterij effecten, de tweede maakt mistige, jazzy geluidsexperimenten met gitaar en tapeloops. Zag u vinkjes op uw mentale ambient checklist verschijnen? Wij ook.

Gizehfest slaagt erin eigen talent te koppelen aan Belgische ankerpunten en zo tot een unieke en bijzonder relevante affiche te komen. De verzameling donker talent op het Meetjeslandse podium is verbluffend. Dit wordt een avond die enkel te vergelijken valt met de beste der Consouling Nights. Het mag dan ook geen mirakel heten dat de twee labels en de bijhorende artiesten nauwe banden onderhouden.

5 februari 2019
Koerian Verbesselt