Ed Banger Records

In de wereld van de electronische muziek komen plots heel wat knallers uit Frankrijk aangestormd. Ze produceren de ene monsterhit na de andere en zijn op zowat alle prominente festivals en dance-events aanwezig. Hét hipste en most wanted label van dit moment is ongetwijfeld Ed Banger Records, waarvan de namen u als euforische distortion in de oren zullen klinken.

Ed Banger Records

Parijzenaar Pedro Winter – Busy P voor de vrienden – stichtte samen met enkele zeer geselecteerde vrienden zowat het meest belangrijke label uit zijn genre van dit moment. Elk paard uit de Ed Banger-stal is een prijswinnend rasbeest, allen actief op wereldschaal. Ook Bezige Pedro zelf staat elk weekend achter de decks met, uiteraard, de allerbeste trashy plaatjes. Een gevestigde waarde in het vak is hij op zijn minst - hij was tot voor kort manager van een gelijkaardig groepje uit de buurt, met name Daft Punk.

Welke verzamelstukken behoren er momenteel tot zijn collectie? Een overzicht!

\

Busy P – the Big Boss

\Pedro Winter maakt eerst naam en faam door het gooien van hippe feestjes in het Parijse milieu en werd manager van Daft Punk, op dat moment in de tijd nog relatief onbekend. Om verschillende artiesten vooruit te stuwen start hij zijn eigen managementbureau “Headbangers”, waaronder naast Daft Punk ook Cassius en DJ Mehdi actief waren. Nadat Mr. Flash hem de vraag stelde het management voor zijn rekening te nemen, wil hij wel een stap verder en stampt hij een eigen label uit de grond – het inmiddels befaamde Ed Banger Records. In 2003 neemt hij zelf weer plaats achter de decks en brengt in 2004 zijn eerste maxi uit onder de huidige naam Busy P.


Justice

\Als twee zo goed als onbekenden voor elkaar brachten Xavier de Rosnay en Gaspard Augé ooit een nummer uit op vraag van enkele vrienden. Dat was zó denderend dat het ongeveer een zestig-tal exemplaren verkocht. Niet dus. Maar ze voelden wel dat hun samenwerking meer in hun mars had. Niet lang daarna hoorden ze van een remixwedstrijd van het toenmalige Simian (nu Simian Mobile Disco) waarvoor ze het nummer Never Be Alone door de molen draaiden. Ze hebben die wedstrijd niet gewonnen, maar Pedro Winter ving het nummer op en de rest is geschiedenis. \'We Are Your Friends\' wordt tot heden nog steeds wereldwijd gescandeerd en is een vaste plaat in menig platenbak. Ze worden in één adem genoemd met zijne grootheden Daft Punk en brengen een eigen mengeling van trashy tot poppy electro.
 

Mr. Oizo

\De jonge Quinten Dupieux ontmoet op een dag een zekere Laurent Garnier die zijn wagen komt repareren in de garage van zijn vader. Hij overtuigt de DJ ervan om wat van zijn kortfilms te bekijken. Ontroerd door het werk stelt Garnier hem voor samen te werken aan enkele videoclips, waaronder die van Crispy Bacon. Dupieux is in zijn vrije tijd ook muzikant. Onder zijn ondertussen welbekend pseudoniem Mr. Oizo experimenteert hij met bizarre electro-sounds en hiphop-invloeden. De vogel werd op slag beroemd met zijn wereldwijde hit Flat Beat. Hij regisseerde een eigen clip waar een gele pop, Flat Eric, shotgun in een truck heftig headbanget op de repetitieve electrodreunen van het nummer (een Korg MS-20, voor de liefhebbers). De clip belandde op het bureau van een reclame-agentschap en Levi’s adopteerde het concept voor de beroemde reclame. Ondertussen brouwde hij een paar EP’s, remixes voor onder andere Cassius, Jamelia en Scissor Sisters, en producet hij de nummers van enfants terribles van hetzelfde huis Uffie en DJ Feadz. Zijn eerste langspeelfilm komt overigens deze zomer  uit in de filmzalen.

 

Uffie (and DJ Feadz)

\Uffie, ofte Anna-Catharine Hartley, is een barely-legal meid van de wereld met een voorliefde voor dirty lyrics. Ze werd geboren in Miami, verhuisde op haar vier jaar naar Hong Kong, strandde door een tyfoon op de Fillipijnen, schoof terug naar Miami en vestigde zich uiteindelijk in  Parijs op haar 15de. Op een van haar feestjes boekte ze DJ Feadz waar they hit it off, zowel muzikaal als... well, you get the picture. In januari 2006 werd de eerste single Pop The Glock gereleased met het inmiddels beroemde Ready To Uff als B-side. Vlijmscherp snijdt de muziek tussen dirty electro en hiphop met een sappig, pseudo-Brits accent. Hold on to your underwear, want deze meid heeft geen kurk in de mond. Terwijl Pedro Winter, de grote baas en bezieler van Ed Banger Records, eerst twijfelachtig stond tegenover het tekenen van deze twee, zijn ze nu een onmiskenbaar deel van de familie en brengen ze op zijn minst leven in de brouwerij. Hello my name is Uffie and I’m ready to f***!


SebAstian

\In 2005 werd de naam SebAstian er eentje met betekenis door de bejubelde 12-inch \'Smoking Kills\'. Na dat album vulde deze electronische duizendpoot vooral zijn tijd met het massaal remixen van klinkers. Zo werden namen als Annie, Daft Punk, Kelis, The Rakes, The Klaxons en in recent werk ook Rage Against The Machine door zijn chopshop gehaald met zeer geslaagde en originele resultaten. Ondertussen is de tweede maxi met titel Ross Ross Ross de kers op de digitale taart. Sebastien Akchote maakt dit jaar ook zijn acteerdebuut in de eerste langspeler van Quinten “Mr. Oizo” Dupieux. Vriend-van-allen Erol Alkan is een grote fan en gebruikt zowat constant SebastiAns werk tijdens zijn Trash avonden. Volgens velen is deze Sebastien de meest getalenteerde uit de Ed Banger stal en mogen we bij gevolg nog vele smakelijke dingen verwachten.

 

\

DJ Mehdi

\Sinds zijn prille leeftijd van tien is deze DJ Mehdi al bezig met muziek, voornamelijk Hip Hop. Hij verdient al snel zijn sporen als producer voor mensen als 113, MC Solaar en de kompanen die later Cassius gaan vormen. Hij valt al snel voor de Franse house en vooral alles wat de brug slaat tussen die wereld en de zijne. Zijn eerste geslaagde poging daartoe kon je horen op zijn \'Espion\' waarmee hij Pedro Winter overtuigde om hem onder zijn vleugels te nemen. In 2004 verraste hij vriend en vijand door aan de zijde van Etienne de Crécy te verschijnen in diens compilatie \'Superdiscount 2\'. Een twee-tal jaren later, in 2006, komt hij met zijn album \'Lucky Boy\' op de proppen waarin hij steevast doorgaat in zijn eigen ingeslagen weg. Met zijn vrouw Fafi werkte hij overigens samen op een pak nummers van dat album.

 

So Me

\De Ed Banger familie laat zich, naast de spraakmakende muzikale uitspattingen, ook op merken door hun artwork. Verantwoordelijk daarvoor is So Me, beschouwd als een van Parijs\' meest vooraanstaande artiesten en rolmodel voor velen. Hij karakteriseerde en stileerde elk lid van de Bangers en maakte er een flinke knipoog mee naar vintage Franse posters. Als er tijd over is, maakt deze So Me ook videoclips voor de Ed Rec familie of andere artiesten, kampeert hij in de studio en deelt geregeld de decks met een van zijn Bangerbrothers.

 


Mr. Flash

\Pedro Winter, ofte Busy P, werd in 2003 gecontacteerd door Mr. Flash met de vraag om zijn manager te worden, maar P wilde eigenlijk eens iets anders en bracht uiteindelijk zijn plaat uit. De geboorte van Ed Banger Records, de geboorte van een tijdperk. Terwijl toen iedereen met elkaar aan het wedijveren was om zogenaamde Big Room Club Anthems, probeerde Ed Banger Records het roer te draaien voor een golf van nieuwe, frisse en vooral tunes met een hoog fun-gehalte. Flash scheurt iets minder in de bochten dan zijn kameraden en brengt een meer crispy retro disco sound waarvan je heupbeenderen er nog uren van nazinderen. Na de uren werkt Flash nog samen met de in Frankrijk gerespecteerde hiphopformatie TTC. 

Vicarious Bliss

\In de straten van Londen liep Pedro Winter deze roodharige Andy Gardiner tegen het lijf. Hij kreeg een demootje van Theme From... in zijn handen gestopt en liep het even later luidop mee te neuriën. Een vreemde combinatie van folk en electro. Vreemd? Perfect voor Ed Rec! De single had ter inkleding wat remixes nodig en al gauw snelden Busy P zelf, Justice en Lifelike ter hulp. Zelf staat zijn hakbijl ook niet stil – hij versneed spijzen van onder andere N*E*R*D, Rinocerose en Ladytron. Ed Banger Records is in blijde verwachting van Bliss’ eerste langspeler \'Enfin\'.

 

Krazy Baldhead

\Laat de foto je niet verwarren! Pierre-Antoine Grison is, jawel, zo kaal als een biljardbal, hence the name. Deze dertigjarige producer schuimde de wereld af om zich uiteindelijk te vestigen in Parijs, de stad der liefde. Na enkele goed ontvangen releases onder Ellen Aliens label bPitch Control neemt Busy P hem in huis. Met, naar eigen zeggen, een stijl gedefinieerd als crazy beats and hip hop, met invloeden the likes of Aphex Twin, Prefuse73 en Funkstorung kun je heel wat verwachten!

 \

13 november 2023
Bram Van Oost