Dunk!festival: het grootse (kv)-parcours
Voorbeschouwing
Morgen is het weer zover: Dunk!festival gooit tot en met zaterdag de tenten uit in Zottegem. Als eén van 's werelds grootste postrockfestivals en het gezelligste festival van de zomer tout court is het al jaren een favoriet van onze redactie. Lees de verslagen van de edities in 2016 en 2017 als u meer wilt te weten komen over het gratis ontbijt en de illustere dj fries.
De vorige twee edities probeerde Dunk! buiten de gebruikelijke postrocklijntjes te kleuren. Eerst met een tent waar experimenteel geweld van Consouling haar stek kreeg, vorig jaar met drie podia en lawaaierige grootheden Swans en Earth als headliners. Vonden wij de promenade buiten de postgenres fenomenaal, dan kon het Dunk!publiek het minder smaken. Swans' marathonwervelwind liet amper honderd toeschouwers heel.
Dit jaar is het dus back to basics: postrock en postmetal, verdeeld over een hoofd- en een bospodium met een programma dat toelaat alles te zien. De line-up wordt aangevoerd door genregrootheden Caspian, The Ocean en Russian Circles. De rest van het menu bestaat uit een keur aan sfeervolle bands uit alle hoeken van de wereld, voorzien van wat zonder twijfel de beste lichtinstallatie is die wij al zagen. Het bospodium van vorig jaar blijft behouden, de Stargazertent wordt de merchhoek.
Optredens midden in een bos geven vanzelfsprekend een extra sfeerdimensie. Het festival beloofde een uitbreiding. Enerzijds zijn we blij dat de technische problemen van vorig jaar zo waarschijnlijk zullen uitblijven, anderzijds vrezen we een beetje voor de sfeer. Dit podium wordt de verzamelhoek voor alles wat niet in het klassieke postrockplaatje past. Verwacht er doom, metal, drone en neoklassiek.
De back-to-basics-move van de organisatoren betekent niet dat er geen ontdekkingen te doen vallen op dit festival. In de veronderstelling dat u als Dunk!ganger thuis bent in wat bands als Russian Circles, EF en The Ocean brengen, stellen wij u het grootse (kv)-parcours voor. Waar moet u heen voor ontdekkingen? Waar zijn die vreemde eenden in de bijt, die verborgen parels eten? Wat als u plots een postrockallergie ontwikkelt?
Drone, joepie! [ Bolt ] brengt diepe, grommende, monotone drone. Duidelijk erg geïnspireerd door de legendarische landgenoten van Bohren And The Club Of Gore zullen ze het bos onderdompelen in een waas van hypnotiserend geluid.
Nog een Duitse band, die zich laat inspireren door Bohren en zijn gore bende. Waar [ Bolt ] zich in de duistere kant van Bohren gooit, graait Radare meer in de jazzy kant van de legendes. Trage darkjazz, laat maar komen.
Ze stonden vorig jaar al op het bospodium: Worriedaboutsatan. De subtiele elektronica en beats van het duo krijgen dit jaar gelukkig een herkansing. Voor wie cultureel verantwoord wil dansen op Dunk!
Postdoom! Father Sky, Mother Earth brengen wijd echoënde, tergend trage, opbouwende, loodzware doom. Met twee zijn ze, en toch slagen ze erin een muzikale toren van jewelste op te zetten. Alweer Duitsers. Wir nehmen unser hut ab.
Hemelbestormer is zonder twijfel de beste bandnaam op het festival. In 2015 mochten ze hun donkere postrock al eens brengen op Dunk! Dit jaar sluiten ze er hun meest recente tournee af. Verwacht scheurende, euforische gitaren en donker krakende effecten.
Wie al dat grof geweld wat beu is kan zaterdag verpozen bij Zhaoze. De Chinese band gebruikt de traditionele, Chinese guqin om fantasierijke en vederlichte soundscapes te bouwen.
Cello's en looppedalen zijn in, met recht en reden, als u het ons vraagt. Jo Quail is een gerenommeerde, Londense, klassieke muzikante. Ze zal op Dunk! complexe en gelaagde, neoklassieke stukken brengen.
Fans van subtiel ploppende gitaren, harmoniekjes en afgevijld opbouwwerk worden vrijdag beter vroeg wakker om het Poolse Besides te aanschouwen. Klassieke postrock op zijn best. De jongens broeden op een groots multimediaproject, maar willen op Dunk! de huidige catalogus een laatste keer live brengen.
Tot morgen!