Dubstep: de beats van de toekomst

Achtergrond

Dubstep is in het land. En meer dan ooit tevoren. Op vrijdag 13 april 2007 trakteert AB u graag op een dubstep night met Skream (UK) en dj BunZer0 (B). Gegarandeerd een avond vol met bassline boomers, for your pleasure…  

Dubstep: de beats van de toekomst



Dubstep is een muziekgenre dat voornamelijk pas sinds 2006 furore begon te maken en sindsdien steeds meer en meer van zich laat horen. Nochtans vond het zijn oorsprong reeds vijf jaar geleden, met name in de elektronische muziekmetropool Londen. De man hiervoor aansprakelijk was Neil Jolliffe, die met Ammunition Promotions niet alleen de eerste kiemen voor het genre legde, maar tevens verantwoordelijk mag worden gesteld voor de oprichting van belangrijke labels zoals Tempa, Soulja, Bingo en Shelflife. De eigenlijke naam dubstep dook voor het eerst op op de cover van het Amerikaanse blad XLR8R, een tijdschrift met oog voor elektronische muziek en cultuur. Maar ook andere media gingen steeds meer aandacht besteden aan deze nieuwe sound. Zo introduceerde radiopresentatrice Marie Ann Hobbs het genre in haar radioshow Breezeblock op de BBC. Het zorgde voor de definitieve stap naar het grote publiek. Met als gevolg dat de switch werd gemaakt van dubplates (die bedoeld waren om enkel in het dj-circuit te circuleren) naar volwaardige albums.

Al is het genre rijkelijk doorspekt met elementen uit drum’n’bass, two-step, breaks, ragga en techno, is het vooral de dubbas die de stijl zo kenmerkend maakt. Dit samen met zijn minimaal, afgekloven en vooral donker geluid. Steve Goodman, de man die samen met MC The Spaceape als kode9 debuteerde, spreekt over dubstep als een mutant van UK Garage: “Daar deelt het een soort positivisme mee, maar bij dubstep is dat de laatste strohalm waar je je nog aan vast kunt klampen.”

Skream is het alter ego van de eenentwintigjarige Ollie Jones. Laat zijn jonge leeftijd u echter niet misleiden. Hij mag ongetwijfeld als één van de grote pioniers van de hedendaagse dubstep-scene beschouwd worden. Opgegroeid in Croydon stond deze jonge twintiger reeds vanaf de leeftijd van elf jaar achter de draaitafels, om zich vervolgens op zijn vijftiende toe te leggen op producen. Met meer dan vierhonderd afgewerkte en meer dan duizend onafgewerkte nummers op zijn computer mag deze man de meest productieve dubstep-producer van het moment genoemd worden, met als hoogtepunt zijn eerste volwaardige album ‘Skream!’ op het label Tempa, dat in het najaar van 2006 uitkwam.

Dj BunZer0 is één van de acht Future World Funk-leden. Dit Brusselse collectief bestaat uit verschillende dj’s, muzikanten, producers en grafische artiesten, die met hun mix van verschillende muziekstijlen proberen om een zo verscheiden mogelijk publiek aan te spreken. Maar het draait voor hen echter niet alleen om amusement. Met hun mix-cd ‘Prose Combat’ willen ze tekst in elektronische muziek opnieuw opwaarderen, met als doel de luisteraar meer politiek en sociaal bewust te maken. Als één van de vier dj’s van FWF, zijn BunZer0’s skills ook wekelijks te horen op de Engelse piratenzender SubFm. Onlangs nog werd hij tweede in de categorie ‘Best International DJ’ op de Dubstepforum Awards in 2006. En zijn show op SubFm werd verkozen tot ‘Best International Radioshow’.

8 november 2008
Nathalie Scheltiens