#Dromenland - Warren Zevon - I’ll Sleep When I’m Dead (1976)

#Dromenland - Warren Zevon - I’ll Sleep When I’m Dead (1976)

“Slapen is verloren tijd, behalve als je droomt”, zei een wijze. Daarom een weekje songs waarin de droom (of de nachtmerrie) heerst.

De uitgestelde slaap die leidde tot een nachtmerrie. Ideaal schrijfmateriaal voor uncle Warren.

We hadden hem wel eens gehoord in 'Domino Deel 1' op omroep Brabant, waar hij stamgast was, maar we waren er nog niet zo erg mee begaan. Tot we in 1983 de man alleen aan de piano een volledige Werchterweide zagen stil krijgen tussen John Cale en The Eurythmics in.

We hebben er de toenmalige playlist even bij genomen. I’ll Sleep When I”m Dead ontbreekt weliswaar, maar er passeerden elf andere topklassiekers de revue: Lawyers, Guns And Money, Play It All Night Long, Frank And Jesse James, Roland The Headless Thompson Gunner, Jeannie Needs A Shooter, Charlie's Medicine, Hasten Down The Wind, Accidentally Like A Martyr, Poor Poor Pitiful Me, Excitable Boy en Werewolves Of London.

“I’ll Sleep When I’m Dead staat bol van scherp cynisme, het handelsmerk van Zevon, en een fascinatie voor het morbide. Het verhaal draait om een man die weigert het wildemansleven te laten varen met de ondertoon dat hij wel zal slapen als hij dood is. De talrijke zaterdagavonden, waarop hij keet wil blijven schoppen en waar er geen tijd rest om te slapen, worden duidelijk gesuggereerd. Meer nog, als er geen keet geschopt kan worden, kan hij zich beter voor het hoofd schieten. Het snelle leven primeerde.

Het werd één van de meest geciteerde songtitels van Zevon en hij werd ook gebruikt als titel voor diens biografie en de carrièreoverzichtsbox. Het nummer wordt gedragen door de gitaren van Waddy Wachtel, maar ook de mondharmonica van Zevon speelt een hoofdrol in de kleur van de song.

De song komt van de debuutplaat uit 1976, geproduceerd door maat Jackson Browne. Strikt genomen mogen we niet van een debuut spreken, aangezien er in 1969 al een plaat uitkwam onder de naam Zevon, 'Wanted Dead Or Alive', zonder veel omhaal of bijval. I’ll Sleep When I”m Dead van 'Warren Zevon' uit 1976 betekende de echte doorstart van een bewogen carrière.

 

17 maart 2022
Laurens Leurs