#Dromenland - Blondie - Dreaming (1979)

#Dromenland - Blondie - Dreaming (1979)

“Slapen is verloren tijd, behalve als je droomt”, zei een wijze. Daarom een weekje songs waarin de droom (of de nachtmerrie) heerst.

Blondie heeft straffere nummers dan deze, dat zeker! Maar deze week mag hij toch de revue passeren, aangezien hij in het concept van de week past. 'Eat To The Beat', de lp uit 1979, was zeker geen slechte plaat. Verre van, maar hoe overtref je iets als 'Parallel Lines' (1978), een heuse Greatest Hits an sich.

Openingstrack Dreaming was een song die begon bij gitarist Chris Stein, die wel vaker een aanzet gaf, waarna Debbie Harry de bal in doel kopte. Chris Stein schreef de muziek voor de song en leverde een bepalende lijn aan: “Dreaming is Free”, waarna Debbie Harry de rest van het verhaal invulde.

De song start met een passende verhaallijn (de zangeres die een aanzoek krijgt in een restaurant), maar daarna gaat het alle richtingen uit zoals het ook in een droom vaak gebeurt. Chris Stein gaf toe dat enige vergelijking met Dancing Queen van ABBA niet geheel toevallig was: "I don't know if that was where we started, or if it ended just happening to sound like that."

Live opgenomen in de studio, hetgeen de dynamiek van het nummer verklaart. En dan vooral de extatische drumpartijen van Clem Burke. Hij legt het zelf uit: “The reason why Dreaming came out the way it did is because producer Mike Chapman really gave me free rein and it was really a surprise. That take of Dreaming was just me kind of blowing through the song. It's not like I expected that to be the take. I was consciously overplaying just for the sake of it because it was a run-through."

19 maart 2022
Laurens Leurs