#Dromenland - Alice Cooper - Welcome To My Nightmare (1975)

#Dromenland - Alice Cooper - Welcome To My Nightmare (1975)

“Slapen is verloren tijd, behalve als je droomt”, zei een wijze. Daarom een weekje songs waarin de droom (of de nachtmerrie) heerst.

De godfather of shock rock verdeelt tegenwoordig zijn tijd tussen de golfcourt en het podium, maar is intussen toch al een vlotte vijftig jaar actief laverend tussen classic rock, hardrock, heavy metal, industrial, shock- en glamrock.

Uiteraard is Vincent Furnier (vierenzeventig jaar) in al zijn theatraliteit ook geïnteresseerd in het duister van de nacht en Welcome To My Nightmare was de titeltrack van zijn achtste studioplaat (en eigenlijk zijn allereerste soloplaat) en opende ook steevast de optredens op de tour van 1975. Zijn groep werd netjes achteraan op het podium verborgen, waardoor hij het hele podium vrij had voor strapatsen en dansers.

In dit nummer verscheen hij op een bed vanuit een diepdonkere mist. De rest van de show was gebaseerd op het idee dat al zijn nachtmerries tot leven werden gebracht. Alice Cooper: "I project images to the audience and they make up their own story to fit it. I have no message at all. I never did."

Hij maakte er een ook een concertfilm van, waarbij de notoire horroracteur Vincent Price de voice-over tussen de nummers deed. Het was een voorzet voor de lange videoclips die begin jaren tachtig het licht zouden zien. Zoals die van Thriller van Michael Jackson, waarin niet toevallig dezelfde Vincent Price werd opgevoerd.

Producer Bob Ezrin, die eerder al werkte met Lou Reed, huurde de volledige backingband van Reed in met de magistrale gitaristen Steve Hunter en Dick Wagner en John Prakash op bas en Whitey Glan op drums. De tour zou tumultueus verlopen, want in juli 1975 viel Cooper behoorlijk tipsy van het podium voor zeventienduizend toeschouwers en had hij vijftien hechtingen aan zijn hoofd nodig. Goed drie dagen later verloor hij bijna een half uur lang het bewustzijn op het podium nadat hij het doktersadvies om te rusten naast zich neer legde.

Hij leefde met andere woorden iets te hard naar de tekst van Welcome To My Nightmare: “Welcome to my breakdown / I hope I didn't scare you / That's just the way we are when we come down”

15 maart 2022
Laurens Leurs