Dranouter: ‘t is bikan van dadde ofte het is bijna zover

Voorbeschouwing

Dranouter: ‘t is bikan van dadde ofte het is bijna zover

Nu de hittegolf officieel het land uit is en onze hersencellen voldoende zijn afgekoeld, is het hoog tijd om vooruit te blikken naar aankomend weekend. Want het is niet alleen het eerste weekend van een nieuwe maand, het is ook het weekend waarin het West-Vlaamse festival Dranouter doorgaat.

Dranouter krijgt soms al te vlug de naam van een alternatief festival toebedeeld. Maar als men met alternatief wil zeggen dat het een kindvriendelijk festival is waar elke leeftijd meer dan welkom is én waar men ook aandacht heeft voor álle genres muziek, dan mag het inderdaad geklasseerd worden onder alternatief. Net dit zorgt ervoor dat het een relaxed festival is waar iedereen zich direct thuis voelt. Voor de kleinsten onder ons worden babybars en speelparadijzen ingericht en voor de iets ouderen die vooral voor de muziek komen, zijn er diverse podia voorzien waarop allerlei artiesten het beste van zichzelf zullen geven. Zelf hebben wij eens door de line-up gescrold en hebben we een selectie van een vijftal artiesten gemaakt die, elk op hun eigen manier, onze aandacht trokken.

Wie: THE YOUNG’UNS (UK)
Wanneer/Waar: Vrijdag 2 augustus 2019/Clubstage (17u-18u)
Wat: Folkmuziek/akoestisch
Waarom: Omdat deze driekoppige groep er niet voor terugdeinst om alle soorten topics aan te kaarten. Hiervoor spreken ze wel hun gevoel voor humor aan, zodat de onderwerpen niet te hard doorwegen maar toch hun doel niet missen. Hun motto: “make them laugh and make them cry”. En hier slagen ze wonderwel in bij het brengen van zowel traditionele kroegliederen, eigen werk als covers van eigentijdse nummers. Komt ook nog eens bij dat BBC 2 Radio reeds diverse awards heeft toegekend aan de band. Zo kregen ze in 2015 én 2016 een award voor Best Folk en Best Group. In 2018 wonnen ze de Best Album award voor hun plaat ‘Strangers’. Hoog tijd dus dat na Canada, Amerika én Australië ook België deze mannen een eerlijke kans geeft. En waar kan dit beter dan tijdens een festival?

Wie: BLACK BOX REVELATION (BE)
Wanneer/Waar: Vrijdag 2 augustus 2019/Mainstage (23u-24u15)
Wat: Blues/Psychedelic/Rock
Waarom: Jan Paternoster en Dries Van Dijck gebruiken reeds sinds 2005 invloeden van American blues, Britse Pop invasion en Psychedlic Rock om hun muziek vorm te geven. En dit heeft hen zeker geen windeieren gelegd. Ze staan gekend als een ijzersterke live act die bij tijd al eens stevig durft te rocken. Vooral op festivals zijn ze niet weg te denken van de affiche. Benieuwd of ze ook nummers zullen brengen uit hun meest recente en vijfde studioalbum ‘Tattooed Smile’.

Wie: TOURIST LEMC (BE)
Wanneer/Waar: Zaterdag 3 augustus 2019/ Mainstage (24u-01u)
Wat: hiphop/kleinkunst
Waarom: Tourist LeMC ofte Johannes Faes is een Antwerpenaar die ook ‘zijn’ dialect gebruikt als rap- en zangtaal. Hij laat zich vooral inspireren door de Antwerpse kleinkunstlegenden Wannes Van de Velde en John Lundström. Voeg hier een snuifje van de hiphopscene van eind jaren ’90 aan toe en je hebt de sound die typerend is voor Tourist. Het harde werk werd in 2015 bekroond met twee MIA’s (voor Beste Nederlandstalig en Doorbraak) en in 2018 met een MIA voor Beste Urban. In 2018 had hij, samen met Belgische legende Raymond van het Groenewoud, tevens een grote hit te pakken met Spiegel

Wie: ETHNO FLANDERS (wereldwijd)
Wanneer/Waar: Zondag 4 augustus 2019/Clubstage (13u30-14u30)
Wat: internationaal project
Waarom: Ethno Flanders is een internationaal muzikaal kamp voor jongeren van over de ganse wereld. Dit project is mogelijk door de steun van o.a. Dranouter Folkfestival. Eén keer per jaar komen ze in Oostende een volledige week samen om muziek met elkaar te delen, maar ook om samen muziek én plezier te maken. Hierbij wordt er vooral op een respectvolle manier omgegaan met elkaar, maar ook met de muziek op zich. Het eindproject van deze jaarlijkse samenkomst is te zien tijdens drie concerten, waarvan het optreden op Dranouter als hoogtepunt kan gezien worden.

Wie: THE KOOKS (UK)
Wanneer/Waar: zondag 4 augustus 2019/Mainstage (22u30-23u30)
Wat: Indierock
Waarom: Sinds hun start in 2004 ging het vrij vlug voor de mannen van The Kooks. Doorheen de jaren hebben ze een ijzersterke live reputatie opgebouwd en dat is nog altijd zo. Zodra ze het podium betreden gaat het publiek uit het dak en zingt iedereen mee van de eerste tot de laatste noot. Vooral She Moves In Her Own Way kan rekenen op veel bijval. De ietwat extravagante zanger weet ook perfect hoe hij een publiek moet opzwepen en meekrijgen. Een idealere band om het festivalweekend af te sluiten kunnen wij ons alvast niet inbeelden.

Dranouter gaat door van vrijdag 2 tot en met zondag 4 augustus2019. Tickets zijn nog te verkrijgen via hun website.
Voor die mensen die nu al popelen om naar dit festival te trekken. Op donderdag 1 augustus 2019 om 17u, zal het Feestcomité Dikkebusstraat het festivalterrein voor geopend verklaren. Vanaf 21u zal ook de Palace ingewijd worden en kan het feesten daar zonder enig probleem tot in de vroege uurtjes verder gezet worden.

29 juli 2019
Marjolein De Smet