Dranouter 2016: waar familie thuis is

Achtergrond

Weinig grote festivals waar de sfeer zo gemoedelijk en gezellig is als op Dranouter. Wij nemen dan ook zonder schroom de hele familie mee.

Eens de jongste kinderen gedropt bij Gerard Den Olifant, de Hopfrogfanfare en L’imaginarium du Capitein Gustaf II, verspreiden we ons over het dorp en de festivalweide.

Tante Marijke duikt de kerk in voor het Yevgueni Trio. Ze is benieuwd naar de speciale bezetting en het originele kader, maar ze hoopt natuurlijk vooral mee te kunnen zingen met Als Ze Lacht, Nieuwe Meisjes, Robbie II en Propere Ruiten. Uiteraard vind je haar de dag erop ook in De Voute voor het concert van Walrus en zondag wil ze zeker Guido Belcanto niet missen. Ja, tante Marijke houdt van Nederlandstalig!

Nonkel Mark is avontuurlijker aangelegd. Hem kan je vinden bij de Groenlandse Nive Nielsen die met haar Deer Children te gast is op de Mainstage en muziek uit alle windstreken mee zal brengen. En als hij dan toch in de grote tent zit, blijft hij uiteraard voor het zwoele King Dalton, dat hij hier een paar jaar geleden ook al zag stomen in een kleinere tent. Op zaterdag kijkt nonkel Mark vooral uit naar Flying Horseman en Dez Mona, twee keer vette kwaliteit uit eigen land. Op de slotdag geniet hij ongetwijfeld van de afsluiter in de Kerk: An Pierlé die haar nieuwe plaat ‘Arches’ meebrengt.

 

Opa Gerard hoopt op jeugdherinneringen bij Arno, de enige op de affiche die al zo lang meegaat als hijzelf, maar natuurlijk zal je hem ook vinden bij Patrick Riguelle, die nummers van Jacques Brel zal brengen. Dat zal oma Ingrid vast ook kunnen pruimen.

Met vrouwlief gaan we stevig uit de bol op Afro Celt Soundsystem. Die bestaan even lang als ons huwelijk en hebben net een nieuwe plaat, ‘The Source’, uit. Dat wordt zweten! Gelukkig kunnen we later op de avond afkoelen bij The Colorist & Emiliana Torrini in de Club. OK, we kennen haar van Jungle Drum, maar de IJslandse heeft nog veel meer te bieden. Op zaterdag huiveren we hand in hand bij Trixie Whitley en bouwen we een feestje bij Balthazar. En op zondag is het voor ons helemaal feest met Suzanne Vega, Michael Kiwanuka (ook al met een nieuwe plaat!) en de Franse spring-in-’t veld Zaz.

 

Neefje Jolan, folkie in het gezelschap vindt dit jaar minder zijn gading, maar hij gaat uiteraard toch mee. Hij wil er vroeg bij zijn voor het Deense Habadekuk, dat oude folkmelodieën en zeemansliederen nieuw leven injecteert, maar hij hoopt ook nog een beetje van Wör mee te pikken in de Club. Deze Waaslanders hebben hun debuutplaat uit vol achttiendeëeuwse, Vlaamse melodieën en hij wil wel eens horen hoe dit live klinkt. Op zaterdag wil hij naar Le Vent Du Nord, het Canadese kwartet dat net als Great Big Sea vooral Schotse, Ierse en Bretoense folk brengt. En natuurlijk wil hij Snaarmaarwaar, Old Salt en Naragonia Quartet niet missen. Toch nog genoeg folk dus!

 

Dranouter festival vindt plaats van 5 tot en met 7 augustus in Dranouter. Voor meer info surf je naar de website van het festivall.

2 augustus 2016
Marc Alenus