Dozer - 'Vultures'

Dozer - 'Vultures'

Het Zweedse kwartet Dozer is een ronkende naam in de stonerrock, maar één die je niet meteen zou associëren met nieuw werk. Want het laatste wapenfeit dateert al van 2008. En toch is er een nieuwe ep vol stonerrock van de bovenste plank. 

Maar eerlijk duurt het langst: de nummers zijn opgenomen tussen 2004 en 2005 in de Rockhouse Studios in Borlänge, Zweden en werden gebruikt als pre-productiedemo’s voor wat later het baanbrekende vierde album ‘Through The Eyes Of Heathens’ zou worden.

Er was een goede reden om in de bandarchieven te duiken, want het Italiaanse Heavy Psych records heeft vorig jaar de eerste drie albums van de band - ‘In The Tail Of A Comet’, ‘Madre De Dios’ en  ‘Call It Conspiracy’ - terug uitgebracht. En later deze maand doet het Italiaanse label er nog eens de herpersingen van ‘Beyond Colossal’ en ‘Through The Eyes Of Heathens’ bovenop. Zodoende is de hele discografie van de band terug verkrijgbaar. De originele albums waren intussen amper nog te vinden. Tenzij je daarvoor je beurs flink opentrok.

Geen nieuw materiaal dus. Maar dat mag de pret niet drukken, want deze "overblijfsels" onder de naam ‘Vultures’ moeten amper onderdoen voor wat de band eerder al uitbracht. Ok, er wordt her en der wel geëxperimenteerd, maar dat maakt het net mooi. Titelsong Vultures mag zich scharen naast het betere werk dat de band al uitbracht. De klank van Dozer is tamelijk uniek. Een woestijngeluid vanuit Zweden, we hebben het nog gehoord. Het lijkt wel of ze in Zweden iets in het eten doen, want de succesvolle stonerrockbands zijn amper te tellen.

Head Ghosts zal zowat de ideale openingsgitaarriff hebben, getekend Tommi Holappa. Die blijft wondermooie dingen uit de gitaar toveren. To The Fallen is dan weer andere koek. Een strijdlied met een lichthypnotiserend baslijntje, tekstueel eerder Sabaton dan Dozer, maar vergeet niet: pre-productie.

In The Impostor klinkt Dozer dan weer bijna als Kyuss. Zeker de zanglijn van Fredrik Nordin die hier zowaar bijna klinkt als John Garcia. En daar komen ze goed mee weg, want rond die periode werd Dozer vaak op hetzelfde niveau als Kyuss of Monster Magnet gezet.

Er staat bovendien zowaar een cover op deze ep: Vinegar Fly, oorspronkelijk van Sunride, maar ook dit nummer weten de vier van Dozer te voorzien van een stonerrockkwaliteitslabel. Grappig om op de sociale media te zien dat muziekfans via Dozer deze Finse rockband ontdekken, die al een hele tijd niet meer bestaat. 

Er staat zeker en vast genoeg lekkers op deze ep om hem aan je collectie toe te voegen. Laat ons hopen dat met de herpersingen van alle albums en deze nieuwe ep de band klaar is voor een herstart. Zoals ook de vrienden van Lowrider deden. Wij verwachten in ieder geval Dozer in grote doen in augustus op Alcatraz. Ze hebben immers een extra jaar gekregen om te repeteren.

10 februari 2021
Bert Gysemans