Doureuh: tips voor een geslaagd festivalweekend

Voorbeschouwing

Doureuh: tips voor een geslaagd festivalweekend

Dour staat weer voor de deur. Naar jaarlijkse gewoonte betekent dat een overvolle line-up met veel boeiende acts. Hieronder vindt u alvast enkele al dan niet voor de hand liggende artiesten die u niet mag missen. Kwestie van door de bomen het bos nog te zien.

Woensdag:

De eerste dag is vaak slechts een opstapje naar een boeiend weekend vol muziek, maar op Dour geven ze er ook dan al een lap op. Niet te missen:

Bonobo

Diep en intiem, maar toch energiek en dansbaar. De Britse Bonobo wist in 2000 voor het eerst een stempel op de dansscene te drukken met frisse, vernieuwende muziek. Vandaag is hij één van de meest gerespecteerde elektronische producers en is hij niet meer weg te slaan uit de clubs en festivals. Niet verwonderlijk: in 2017 sleepte hij een nominatie voor ‘Beste Live Act’ in de wacht en won hij met ‘Migration’ de prijs voor 'Album Of The Year' op de Electronic Music Awards (EMA). Verwacht een explosieve set vol donkere en zweverige parels.

 

Sheck Wes

Met Sheck Wes heeft Dour één van de grootste namen uit de hedendaagse hiphopwereld weten te strikken: de Amerikaanse rapper scoorde in 2017 de monsterhit Mo Bomba, die tot op vandaag op letterlijk elk hiphopfeest wordt gespeeld. Op YouTube vinden we tal van video’s waar je de man het nummer ziet brengen en waarbij het publiek letterlijk helemaal door begint te draaien. Of hij ook een kwalitatief sterk concert zal neerzetten, valt nog af te wachten. Er bestaat alvast geen twijfel over dat hij Dour in lichterlaaie zal zetten.

 

Donderdag:

De eerste volledige dag van een spannende muzikale trip. Verwacht u aan veel jong rap- en elektronisch talent.

Cadillac

"Cadillac fait caca, caca d'amour / Caca du cœur / Cadillac fait caca, par cœur / Cadillac Cadillac caca caca..." Hoe geweldig moet deze Stéphane Bellenger alias Cadillac alias Casimor alias Le vieux fou alias Stup alias AQAQ alias Le Patron de la menuiserie wel niet zijn. Hij komt uit Nantes, komt als soloartiest heeft een punkhart, een paar rapgimmicks en zal cowboylaarzen dragen op Dour. Na het zien van de clip waren wij alvast verkocht. 

 

JPEGMAFIA

Barrington DeVaughn Hendricks mag dan Jamaicaanse ouders hebben, een reggaeperformer is hij helemaal niet. Van jongs af aan liet hij zich inspireren door Backstreet Boys, Ice Cube en Ol’ Dirty Bastard en dat vormde hem tot één van ’s werelds meest beloftevolle rappers van het moment. Na een voorzichtige debuutplaat wist hij met het tweede studioalbum Veteran wereldwijd lof te vergaren. Die plaat was grensverleggend en verfrissend, zowel muzikaal als lyrisch. Intussen werkte hij al samen met artiesten als Denzel Curry, Flume en noiserockband Health. Een doorbraak is dus niet ver weg.  

 

Møme

Wanneer Jérémy Souillart niet aan het surfen is, is hij wel aan nieuwe muziek bezig. Onder de naam Møme groeide de Fransman uit tot pionier binnen het chillwave-genre. Zijn muziek, gekenmerkt door volle synths en zoete melodieën, doet denken aan een mix van Petit Biscuit, Flume en Disclosure. In 2017 zakte hij al eens af naar Dour met het gloednieuwe album ‘Panorama’ onder de arm, maar nu komt hij dus opnieuw met een handvol singles en heel wat niet-gereleasede muziek.

 

Tomm¥ €a$h 

Tomas Tammemets alias Tomm¥ €a$h komt uit Estland en krijgt van de organisatie als tag “Post Soviet Rap”. En dan worden we nieuwsgierig. Dit moet wel één van de meest bizarre acts worden op donderdag.  De man is een gerenommeerd danser, een eigenzinnige cineast, een buitenaardse performer, geïnspireerd conceptueel artiest en bijzonder fotogeniek met al zijn verkleedbeurten. Check de clip voor Little Molly alvast en je weet genoeg. 

 

Vrijdag:

Een loodzware dag voor de beentjes. Topdj’s, energieke bands en zweterige acts domineren vrijdag.

JAKOMO

Geen Dour zonder lokaal talent. Al wie vrijdag op tijd uit de tent kruipt, kan de Brusselse band JAKOMO aan het werk zien. Een aanrader: zoete softrock met een vleugje pop, aangeboden door een jonge, kwieke band. En van Belgische bodem! Geen betere manier om je dag in te zetten, toch?

 

Apparat

Moderat is niet meer, maar dat betekent meer tijd voor soloprojecten! Als Apparat keert Sacha Ring terug naar de pure essentie. Alsof Moderat is ontdaan van al het grootse en bombastische. Op zijn recent verschenen album ‘LP5’ bleek hij zelfs intiemer dan ooit tevoren.

 

Disclosure

Misschien wel de bekendste houseact van het moment. Disclosure, een duo bestaande uit de broers Lawrence, is een regelrechte hitmachine. Doorbraaknummer Latch, waarvoor ze samenwerkten met Sam Smith, werd platgedraaid op de radio. Maar ook White Noise, Omen en Magnets nestelden zich hoog in de hitlijsten. Intussen weten we, dankzij enkele gloednieuwe releases, dat een volgend album in de maak is. Dat wil zeggen: veel nieuwe muziek op Dour!

 

La Jungle

Het bijna lokale duo La Jungle (want afkomstig uit Bergen) is gekend voor de razendsnelle muziek en energetische optredens. Eind april kwam het nieuwe album 'Past // Middle Age // Future' uit, dat ze in Dour aan het grote publiek voorstellen. Hopelijk is dat publiek klaar voor een wervelwind van meedogenloze rock. Muzikaal is de band ook in geen enkel hokje te stoppen. 

 

Zaterdag:

Jong, oud, nieuw en traditioneel. Zaterdag is de dag van extremen.

Park Hye Jin

K-pop kende u ongetwijfeld al: Koreaanse groepen die met kitscherige, mierzoete popnummers de hitlijsten in Europa en de Verenigde Staten veroveren, met supergroep BTS op kop. Maar er bestaat ook al zoiets als K-house. En daarvan is Park Hye Jin een sleutelfiguur. Haar muziek, een combinatie van stampende feestmuziek en ijle, Koreaanse woordjes, is al prominent aanwezig in de Koreaanse radioprogramma’s en nachtclubs en nu komt ze het aan u voorstellen.

 

Herobust

In een nog niet zo ver verleden was dubstep mainstream. Doorheen de jaren evolueerden veel artiesten mee met nieuwe trends (trap, drum’n'bass), maar sommigen bleven hardnekkig aan het “oldschool” genre vasthouden. En maar goed, want het genre is opnieuw aan een opmars bezig. Herobust is zo’n artiest: met nummers als Vertebrekers en WTF bleef hij trouw aan de dubsteptraditie. Intussen groeide hij alvast uit tot een levende legende binnen de scene. Relive the hype!

 

Yob

Als we het dan toch over extremen hebben: Yob is zowat de hotste band binnen de doommetalscene van het moment. Keer op keer slaagt dit trio erin om met de volgende plaat weer een gat in je verwachtingen te slaan. Onverwachte, maar ongelooflijk pakkende riffs worden afgewisseld met rauwe teksten. Als je ook maar een tikkeltje benieuwd bent naar wat metal kan zijn, mag je dit absoluut niet missen.

 

Black Mirrors

Garagerock met Joplin-achtige accenten, gracieuze melodieën en een knipoog naar Queens Of The Stone Age.  De vier leden van Black Mirrors hebben ondertussen heel Europa gezien in het zog van The Vintage Caravan, wonnen de RTBF D6bels Music Awards (DMA Award) in de categorie 'Rock & Alternative' en vertrekken deze winter voor de eerste headlinetour. De hoogste tijd om hen te ontdekken, mocht je hen nog niet kennen. En als dat wel het geval is, de hoogste tijd om hen in de armen te sluiten. 

 

Zondag:

Een mengelmoes, maar ook veel Belgisch. Een mooie programmatie om het lange festivalweekend af te sluiten.

It It Anita

Zweterige lijven, schurende gitaren en hints naar de gouden jaren negentig. Klinkt goed? Dan moet je bij It It Anita zijn. Dit Ardeense kwartet bracht al heet wat boeiende en vermakelijke muziek op de markt, met het album ‘Laurent’ op kop. De muziek is een tornado van invloeden en geluiden en schippert vaak van oorverdovend agressief naar driest en melancholisch. Op die manier slagen ze er dan ook in om de albums – en concerten – verbazend interessant te houden.

 

HAAi

Disco? House? Percussie? Wereldmuziek?  Bij de Australische HAAi krijg je het allemaal in één dynamische mix voorgeschoteld. Niet voor niks strikte Boiler Room haar al voor een setje in Tel Aviv en Belfast: ze is een uiterst gedreven feestbeest met telkens weer een ongelooflijk goede muziekselectie.

 

Viagra Boys

Ondanks de elegante bandnaam zou het overdreven zijn om hen in de hardrocksectie in te delen. Deze zeven Zweden brengen een opwindende soort postpunk onder leiding van de charismatische en geschifte Sebastian Murphy, zoon van een Amerikaanse vader en een Zweedse moeder. De nummers zijn veelal met satire doorspekt, maar gaan vaak toch in op persoonlijke onderwerpen uit het leven van de zanger. Drie jaar lang timmeren ze ondertussen al aan de weg naar de top en nu staan ze een eerste keer op het grote Dour festival. Wedden dat ze ook hier de tent op de kop zetten? 

 

Roméo Elvis

Ja, we weten het. U heeft Roméo Elvis (waarschijnlijk) al aan het werk gezien, al duizenden recensies over zijn shows gelezen en hem veel te vaak op StuBru gehoord. Maar dat is terecht: de Brusselaar is dé Belgische trots binnen de rapwereld. Wat gaat zijn show nu anders maken dan de vorige jaren? Om te beginnen bracht hij dit jaar ‘Chocolat’ uit, dat misschien wel beter was dan de populaire voorganger ‘Morale 2’. Daarnaast is zijn populariteit nog maar eens als een raket de lucht in gegaan. Verwacht u aan een wilde show vol stagedives, zotte mensen en oorverdovend gebrul.

Door Bert Gysemans, Patrick Van Gestel en Jeroen Poelmans

9 juli 2019
Jeroen Poelmans