Dour Parcours 2009

Achtergrond

Het zou onverantwoord zijn om u onvoorbereid de wei van Dour op te sturen. U zou de weg kwijt kunnen raken, verloren lopen in een veelvoud van stijlen en genres. daMusic neemt dan ook zijn verantwoordelijkheid en maakt u wegwijs. De volgende bands mag u absoluut niet missen.

Dour Parcours 2009



Donderdag 16 juli
Drums are for Parades
Opgepast voor Drums are For Parades! Dit drievuldig geweld uit Gent zal de decibelmeters met gemak de hoogte in jagen. Oordopjes zullen bij deze band geen overbodige luxe zijn. De naam dekt de lading want Drums are for Parades speelt een samenraapsel van luide, agressieve hardcore noise met drums, veel drums. Vooral live is dit een niet te missen totaalervaring.
Club-Circuit Marquee - 14.20 u.

The Aggrolites
Reggae en Los Angeles zijn niet meteen twee dingen die je met elkaar in verband brengt. The Aggrolites zijn in dit geval de ontbrekende schakel. Ontstaan uit twee reggae- en skabands, werden de heren gevraagd om reggaegroten als Derrick Morgan en Joseph Hill (van Culture) te begeleiden. Inmiddels heeft de band de nodige naam en faam vergaard en gelden ze als één van de betere niet-Jamaicaanse reggaebands. Live staan ze garant voor een vurig feestje.
The Last Arena - 14.50 u.

Cocoon
Het is een trend in de muziek: duo's. Je kan ze haast niet meer tellen. Franse duo's met een voorkeur voor vocale harmonie en folkmuziek zijn er dan weer heel wat minder. Cocoon haalt zijn inspiratie bij oude rotten als Fairport Convention en volgt voorbeelden als CocoRosie, maar vanuit hun eigen cultuur hebben ze een eigen geluid gecreëerd. Dat geluid zal een oase van rust betekenen in een kolkende stroom van gitaren en drums. Genoeg redenen om een kijkje te gaan nemen.
Dance Hall - 20.40 u.

Matthew Herbert
Electrotovenaars bestaan en Matthew Herbert is er zo eentje. Je kan hem kennen van zijn aanstekelijke dansnummertje The Movers and the Shakers, een song die al volledig zegt waar het bij hem om gaat. Wat hij uit zijn verzameling machientjes weet te toveren, houdt vooral het midden tussen luchtige jazz, een vleugje ambient, veel weirde bliepjes en een grote dosis shakes. Matthew Herbert kan zelfs een houten been gezwind laten shaken.
Dance Hall - 00.45 u.

Vrijdag 17 juli
St. Vincent
Intussen is Annie Clark de status van Sufjan Stevensprotégée al lang ontgroeid. Haar band St. Vincent heeft intussen al twee albums uitgebracht en 'Actor' oogst opnieuw goede kritieken. Haar liedjes zijn breekbaar, maar op een manier die desondanks toch kracht uitstraalt. Op een podium is dat niet anders. Dit is geen angstig vogeltje dat in zijn schulp kruipt, maar een zelfbewuste jongedame die wel degelijk wat ze wil. En wij willen dat absoluut (opnieuw) zien.
La Petite Maison dans la Prairie - 14.30 u.

Sky Larkin
Met 'The Golden Spike' in de achterzak en intussen al een boel podiumervaring komt Sky Larkin nu ook het vasteland veroveren. Het collectief rond zangeres-gitariste Katie Harkin grossiert in muziek die fris en jong aanvoelt en bovendien leuk geschreven is. Met hun eigen songs en de perfect gekozen covers weten deze drie jongelingen een show neer te zetten die menigeen zich zal herinneren.
The Magic Tent - 14.45 u.

Au Revoir Simone
Au Revoir Simone zijn drie schattige meisjes met vlechtjes uit New York die ondanks hun uiterlijk niet aan een of andere tiroler fraulein doen denken Hun naam haalden ze uit een Tim Burtonfilm, maar hun muziek zou ook niet misstaan in een van zijn prenten. Au Revoir Simone staat garant voor lo-fi electropop en sprookjesachtige liedjes die doordrongen zijn van een grote portie melancholie, liefde en belletjes. Peace & Love!
The Magic Tent - 18.00 u.

Fuck Buttons
Het duo van Fuck Buttons serveert pokkeherrie met FisherPrice-instrumenten. Hun 'Street Horrrsing' werd uitgeroepen tot noise-revelatie en dook vorig jaar al hoog op in menig eindejaarslijstje. Verwacht je dus maar aan denderend electrogeweld met hier en daar een catchy melodietje, maar vooral veel energie, dreunende noise en dat allemaal uit omgebouwd plastieken kleuterspeelgoed.
Club-Circuit Marquee - 01.30 u.

Zaterdag 18juli
Arbouretum
Het werd al doomfolk genoemd, de muziek van Arbouretum. Het collectief rond singer-songwriter Dave Heumann durft inderdaad wel eens buiten de lijntjes kleuren, ook al gebruiken ze daarvoor instrumenten die eerder bij folk passen. De teksten zijn dan weer eerder verhalend zoals ook Bob Dylan en Richard Thompson dat kunnen. Dit wordt er in elk geval eentje om duimen en vingers bij af te likken.
La Petite Maison dans la Prairie - 14.30 u.

The Gaslight Anthem
The Gaslight Anthem is een typisch Amerikaanse rockband, die klinkt zoals een rockband hoort te klinken. Ruw, korrelig en met veel charisma. Ze worden wel eens met Bruce Springsteen in zijn ruige periode vergeleken en dan weer met The Cure. Maar oordeel vooral zelf en wie weet dragen ze live wel van die 'good old' houthakkershemden zoals het echte rockers betaamt.
The Last Arena - 17.30 u.

O'Death
O'Death speelt country. "Oh, neen!", horen we u al denken. Maar geen nood want deze bende heeft zo z'n eigen interpretatie van deze muziekstijl. Verwacht je aan country waar een serieuze hoek af is, mede door een drummer die z'n drums bespeelt met een paar ijzeren staven en een instrumentarium bestaande uit ukeleles, trombones en een banjo. Feest!
La Petite Maison dans la Prairie - 18.00 u.

Gong
Het is niet de eerste keer dat het Dourfestival legendes naar België haalt. Gong past mooi in het rijtje. Ontstaan eind jaren zestig en al ontelbare metamorfoses ondergaan (bekijk het organigram op Wikipedia), heeft de band zowat de meest onmogelijke hypes overleefd. Muzikaal hebben ze gesurfd op de golven van psychedelica en jazzrock en zijn ze aangespoeld op de kale kusten van de new wave. Dit zou dus best wel eens een uniek concert kunnen worden.
The Magic Tent - 20.30 u.

Zondag 19 juli
Madensuyu
Madensuyu bestaat uit twee geniale multi-instrumentalisten waardoor ze met hun tweetjes erin slagen om evenveel 'lawaai' te produceren als een volledig orkest. Hun waanzinnige en verrassende noisecomposities doen perplex staan. Songs als FAFAFAFUCKIN' en Write or Wrong zijn de perfecte wake-up-calls voor een laatste festivaldag, quoi?
Club-Circuit Marquee - 13.15 u.

Sleepy Sun
Sleepy Sun is een rariteitenkabinet dat nog een tikkeltje verder gaat waar groepen als Black Mountain ophouden. Psychedelica spant de kroon in hun muziek samen met langdradige gitaarsolo's en dromerige zangpartijen. Dat wordt dan nog eens afgewisseld met snoeiharde indierock. Voor iedereen die niet weet in welke muziekstijl hij op dat moment van de dag zin heeft.
Club-Circuit Marquee - 15.00 u.

Rolo Tomassi
Mathcore wordt het wel eens genoemd, maar wat Rolo Tomassi daarmee doet is het genre openbreken naar synths en andere stijlen. De band rond zangeres Eva Spence maakt het haar publiek nooit eenvoudig om bij de les te blijven. Het debuut 'Hysterics' doet zijn titel zowaar eer aan. Geen voer voor doetjes dus, dit complexe, maar vooral ook complexloze bandje.
Club-Circuit Marquee - 19.00 u.

Caribou
Op het podium geeft voornaamste inspirator van Caribou, Dan Snaith, wel eens de voorkeur aan de drums die hij dan combineert met de nodige elektronica. Zet uw verstand op nul en stap op deze trein naar de vergetelheid. De soundtrack zal naargelang zijn: van psychedelica over krautrock tot breakbeat. Het kan dus alle kanten opgaan, maar het zal u in elk geval heugen.
La Petite Maison dans la Prairie - 22.00 u

12 juli 2009
Sanne De Troyer