Dour 2017: de fijnproevertjes

Voorbeschouwing

Veel moois valt er ook dit jaar weer te ontdekken op het Dour festival. Kristof Van Landschoot gaat er vijf dagen kamperen en pikt enkele minder voor de hand liggende namen uit het programma.

Rival Consoles (Le Labo, 00.30u)

Elektronische muziek is niet enkel om op te dansen. De muziek van Ryan Lee West, Rival Consoles dus, mikt meer op wat er tussen je oren gebeurt. Hij was dé inspiratiebron die leidde tot de oprichting van Erased Tapes, het label dat Nils Frahm, Ólafur Arnalds en A Winged Victory for the Sullen herbergt. Met zijn analoge synthesizergeluiden laat hij je wegdromen in zijn songs. "Auditieve avonturen" volgens onze eigen (jg).

Vrijdag

Pusha T (Jupiler Boombox, 23.30u)

U kent hem misschien als gastrapper in Runaway van Kanye West, maar met zijn derde album ‘Darkest Before Dawn’, dat meer dan een jaar geleden uit kwam, bewees deze protégé meer waard te zijn dan enkel een een bijrolletje in het universum van West. Binnenkort zou ‘King Push’ moeten uitkomen, het langverwachte vervolg op ‘Darkest Before Dawn’. Dat betekent vast dat er live een lading nieuw werk zal passeren, maar de man is niet te beroerd om te pleasen met een paar greatest hits, zoals hij dat bijvoorbeeld in de Vooruit deed drie jaar geleden.

Nas (The Last Arena, 22.30u)

Nas werd ooit door Jay-Z als fake bestempeld. En zijn hit If I Ruled The World is misschien iets te commercieel voor het Dour-publiek. Maar de man draait al meer dan twintig jaar mee en is ondertussen terug een beetje underdog geworden. Hij heeft klassiekers op zijn naam staan (‘Illmatic’ werd vier jaar geleden nog opnieuw uit gebracht) en heeft enkele interessante zijprojecten gedaan, zoals Distant Relatives, het album dat hij samen met Damian Marley (zoon van) maakte. We verwachten ons aan een professionele en gevarieerde show, iets wat eerder uitzonderlijk is in het rapgenre.

Zaterdag

Shobaleader One (Jupiler Boombox, 20.00u)

Squarepusher zorgde al voor een hoogtepunt op één van de vorige edities van Dour. Zijn tour de force was toen gebaseerd op stuiterende elektronica en fantastische visuals. Als Shobaleader One herinterpreteert hij tegenwoordig Squarepusher-werk in een jazzy variant. Dit wordt dus een soort greatest hits. Maar wie kent er nu hits van Squarepusher? My Red Hot Car is, voor zover wij weten, nog niet uitgebracht in Shobaleader One-uitvoering. Dus daar hoef je niet op te hopen. Op funky dansbare jazz wel!

The Gaslamp Killer (Jupiler Boombox, 01.30u)

In de Jupiler Boombox mag Lefto een dagje programmeren. We wisten al langer dat The Gaslamp Killer bij diens favorieten hoort, dus het verwondert niet hem in de line-up aan te treffen. Ooit had hij de ambitie de meest versatiele dj op de planeet te worden. Samen met zijn wild heen en weer slaand kapsel en de eclectische platenkeuze, die van Jimi Hendrix tot dubstep leidt, maakte hij telkens een onvergetelijke indruk. Nu maakt hij zijn eigen muziek, die ook niet in één hokje te stoppen is. Wat dat live gaat geven, weten we niet, maar we verwachten een dj-set grotendeels gebaseerd op eigen werk.Hoen dan ook staat dit als niet te missen genoteerd.

Rone (La Petite Maison Dans La Prairie, 23.45u)

Op Dour zien we soms meer Franse of Franstalige dingen dan wenselijk. “Support your local scene”, staat ook bij ons hoog in het vaandel. Dus we gaan daar niet over klagen. Integendeel, hier hebben we de kans om dingen te leren kennen van voorbij de taalgrens, die zone die zich uitstrekt van Brussel tot Marseille en die niet altijd even toegankelijk is. Wij gaan Rone meepikken. Omdat hij als veelbelovend wordt beschouwd op toonaangevende dj-sites. Bovendien belooft hij zijn aan de nineties refererende techno op te luisteren met “een show van licht en geluid”, exclusief voor Dour.

Igorrr (La Caverne, 21.30u)

We gaan er niet om liegen: we kenden Igorrr van haar noch pluim, toen we begonnen te shufflen door de lange playlist vol Dour-muziek, die je op Spotify terugvindt. Maar deze muziek sprong er meteen uit, want het nummer dat gekozen was (Opus Brain) begint als drum’n’bass, gaat langs een flard opera en eindigt als brulaapmetal, Evanescence in het kwadraat. Dit kan slecht aflopen; zeker, maar we vonden op het internet toch een aantal lovende recensies van het album van de Parijzenaar en we gaan tenslotte om te ontdekken!

Zondag

Lone Live (La Petite Maison Dans La Prairie, 18.30u)

Lone maakt muziek op R&S records. Dat geeft al een idee van wat u mag verwachten: de betere elektronica. In zijn muziek herkennen we het hele spectrum van stijlen die onder die noemer worden verscheept: van The Prodigy tot Boards Of Canada, van hiphopritmes tot drum’n’bass. Als je denkt dat de Brit gewoon alles op een hoopje gooit, dan vergis je je. Het resultaat klinkt wel degelijk als een organisch, dansbaar geheel.

Carl Craig Presents Versus Synthesizer Ensemble (La Petite Maison dans la Prairie, 22:20u)

Techno met een vleugelpiano, dat belooft Carl Craig dit keer te brengen op Dour. Want de man is al een paar jaar bezig aan een project dat zijn techno naar een meer symfonische setting overbrengt. Het resultaat wordt een album dat in mei zal verschijnen. Live wordt dit concept nu al in Dour gebracht. Wie zich aan rechttoe rechtaan techno verwacht zal bedrogen uitkomen. Avontuurlijke lekkerbekken daarentegen mogen zich aan een unieke ervaring verwachten!

11 juli 2017
Kristof Van Landschoot