Dour 2014 - de hiphop-redactie kiest

Achtergrond

Het Dourfestival is een feest voor de brede muziekliefhebber. Veel genres komen uitgebreid aan bod en bij hiphop is dat niet anders. Op de affiche vinden we naast talent van eigen bodem ook dj’s, producers, oude knarren en opkomend internationaal talent terug. Wij zetten onze favorieten even op een rijtje.

Dour 2014 - de hiphop-redactie kiest



The Underachievers –  Vrijdag -  20.00 - 21.00 - Jupiler Boombox
Dat The Underachievers meer zijn dan weedrokende pubers hebben ze ondertussen al bewezen. Naast hun twee goed ontvangen mixtapes, ‘Indigoism’ en ‘Lords Of Flatbush’, komt er in augustus eindelijk een album uit: ‘Cellar Door: Terminus Ut Exordum’. De muziek van The Underachievers is gesopt in een badje van paddo’s en lsd en de teksten gaan niet alleen over spiritualiteit en zelfontplooiing, maar evengoed over de inhoud van de medicijnenkast. Ze staan onder het label Brainfeeder, met aan het hoofd niemand minder dan Flying Lotus. Die zou na het luisteren van een nummer van het duo al na twintig seconden verkocht zijn geweest. Voor wie graag op een wolk leeft maar ook stevig op zijn benen staat! Ook een geweldige aanrader is hun jeugdvriend en mede-Beast Coast-lid Joey Bada$$, die op zondag een kijkje komt nemen.

Disiz – Zondag - 19.00 - 20.00 - Jupiler Boombox
Voor ons toch nog wat onbekend terrein, maar in Dour leren we graag bij: Franse rap. Naast een hele waaier aan Franse en Waalse namen pikken we er graag rapper, schrijver en acteur Disiz uit. Voor de vierde keer al staat Disiz op het festival en dat doet hij nu met het slotstuk van een mooie trilogie. Na ‘Lucide’ en ‘Extra Lucide’ kwam in maart ‘Trans Lucide’ uit. Frankrijk is er gek op, nu wij nog!

A-Trak – Zondag - 02.30 - 04.00 - Jupiler Boombox
Laat deze naam geen verassing zijn in dit lijstje, A-Trak kan veel meer dan enkele houseplaatjes opleggen. Voor de ongelovigen: A-Trak is de eerste die maar liefst vijf keer wereldkampioen scratchen is geworden, de eerste keer al toen hij amper vijftien jaar oud was. Dat maakt hem uiteraard de jongste winnaar ooit. Hij werkte nauw samen met Kanye West, nog steeds één van de grootheden in het wereldje, en bewijst met zijn label Fool’s Gold dat hij nog steeds een goed oor heeft voor goede hiphop. Zo hebben bijvoorbeeld Lil B, Run The Jewels en Danny Brown getekend bij zijn label. Nog niet overtuigd? Bekijk dan de beelden van zijn winnende set in 1997. Wij raden aan om goed vooraan post te vatten om het betere vingerwerk van dichtbij te kunnen bewonderen!

Nas – Vrijdag - 23.00 - 00.00 - The Last Arena
In de categorie ken je klassiekers: ‘Illmatic’. Volgens velen het beste hiphopalbum aller tijden en dat spreken wij zeker niet tegen. Het album is aan zijn twintigste verjaardag toe en dat moet gevierd worden met een documentaire en een tour. Een uur lang het album live aanhoren door de grootmeester hemzelf op beats van Q-Tip, Large Professor, Pete Rock en Dj Premier… er zijn ergere dingen in het leven. De organisatie mag zichzelf op de borst kloppen. 

11 juli 2014
Joris Roobroeck