#DominoDeel1 - Rockpile - Teacher Teacher (1980)

#DominoDeel1 - Rockpile - Teacher Teacher (1980)

Verliefd op de zaterdagavond in de jaren tachtig en dat was de schuld van Omroep Brabant op de toenmalige Radio 2, die van elke zaterdagavond een heus muziekfeest brouwden, week na week. Wij bleven er voor thuis, voor Domino Deel 1 (voor de rock) van 20 tot 23 uur en dan nog een Domino Deel 2 (voor het nieuwe) van 23 uur tot middernacht. Bakken cassettes hebben we toen opgenomen. We mochten lijden dat we toen een bandrecorder hadden. De spoelen zouden nu nog overuren maken. Kan iemand die radioprogramma's digitaliseren? Kan dat? bestaan daar überhaupt banden van?

Dit was zo typisch één van die groepen die met de regelmaat van een klok passeerde op Domino Deel 1.

Rockpile was een zogenaamde supergroep, waarin de afzonderlijke delen ook met de regelmaat van een analoge klok figureerden, want het betrof de oerrockers voor het leven Dave Edmunds en Nick Lowe, die ook solo en als producer een forse catalogus beheren. Gek genoeg brachten ze als Rockpile maar één plaat uit: 'Seconds Of Pleasure', maar ze speelden ook nog op elkaars solo- of projectplaten en doen dat eigenlijk nog steeds, als het even uitkomt. En de kern kan uitgebreid worden met John Hiatt, Ry Cooder, Elvis Costello, T-Bone Burnett of Jim Keltner, zo u wil.

Rockpile was eigenlijk een kort verhaal door mismanagement, maar de leden bleven elkaar achteraf wel voortdurend vinden op de muzikale weg. Lekker rockend en krinkelend winkelend ding, die Teacher Teacher, oorspronkeliljk van sixtiesmodgroep The Creation en waanzinnig catchy met een superdeluxe gitaarbreak van de hand van gitarist Billy Bremner (yep, die van Loud Music In Cars) op de Rickenbacker.

Kans is groot dat, als je dit nummer 's morgens consumeert, hij met geen stokken meer uit je auditief geheugen te knuppelen valt.

4 oktober 2023
Laurens Leurs