#DominoDeel1 - Linda Ronstadt - Desperado (1973)

#DominoDeel1 - Linda Ronstadt - Desperado (1973)

Verliefd op de zaterdagavond in de jaren tachtig en dat was de schuld van Omroep Brabant op de toenmalige Radio 2, die van elke zaterdagavond een heus muziekfeest brouwden, week na week. Wij bleven er voor thuis, voor Domino Deel 1 (voor de rock) van 20 tot 23 uur en dan nog een Domino Deel 2 (voor het nieuwe) van 23 uur tot middernacht. Bakken cassettes hebben we toen opgenomen. We mochten lijden dat we toen een bandrecorder hadden. De spoelen zouden nu nog overuren maken. Kan iemand die radioprogramma's digitaliseren? Kan dat? bestaan daar überhaupt banden van?

Het lijkt alsof Domino Deel 1 vooral een mannenzaak was, maar ook de likes van pakweg Joni Mitchell, Patti Smith, Sandy Denny, Bonnie Raitt, Aretha Franklin, Etta James, Janis Joplin, Sister Rosetta Sharpe, Chrissie Hynde, vele anderen en deze Linda Ronstadt passeerden met grote regelmaat de revue.

Ronstadt coverde met die fantastische oerstem Desperado in 1973 en gaf het een andere dimensie want, gezongen door een vrouw, werd het een nummer over een vrouw en haar verlangen naar de hoofdrolspeler danig anders geïnterpreteerd eerder dan het advies van een vriend in de versie van the Eagles. Haar versie volgde enkele maanden na het origineel en gaf de song een enorme boost, hetgeen één van de twee componisten Don Henley de reactie ontlokte: "I was extremely flattered that Linda recorded Desperado. It was really her that popularized the song. Her version was very poignant and beautiful." De andere componist was uiteraard die andere Eagle-songwriter Glenn Frey.

Later werd het nummer ook nog opgenomen door Kenny Rogers, The Carpenters, Bonnie Raitt en Ringo Starr. In 2004 veroorzaakte La Ronstadt nog een rel, toen ze het nummer opdroeg aan activist en filmmaker Michael Moore tijdens een optreden in Las Vegas. Moore had toen 'Fahrenheit 9/11' in de zalen, die President George Bush fors hekelde. Ronstadt benadrukte dat Moore "loves his country deeply, and he's trying to get the truth out." Dat viel niet in goede aarde bij de conservatieve zaaleigenaar die haar het gebouw deed verlaten. Nochtans deed ze die statement al de hele tour en bleef ze dat ook doen.

Het spijtige is dat Linda Ronstadt intussen geen noot meer kan zingen, aangezien ze lijdt aan de laffe ziekte van Parkinson. De zangeres beweegt zich voort met behulp van een stok en een rolstoel voor langere afstanden. "Toen de neuroloog zei dat ik Parkinson had, was ik compleet in shock. Dit had ik in geen miljoen, geen miljard jaar verwacht". Ook het lot is een desperado, een regelrechte struikrover.

8 oktober 2023
Laurens Leurs