#DominoDeel1 - J. Geils Band - Love Stinks (1980)

#DominoDeel1 - J. Geils Band - Love Stinks (1980)

Verliefd op de zaterdagavond in de jaren tachtig en dat was de schuld van Omroep Brabant op de toenmalige Radio 2, die van elke zaterdagavond een heus muziekfeest brouwden, week na week. Wij bleven er voor thuis, voor Domino Deel 1 (voor de rock) van 20 tot 23 uur en dan nog een Domino Deel 2 (voor het nieuwe) van 23 uur tot middernacht. Bakken cassettes hebben we toen opgenomen. We mochten lijden dat we toen een bandrecorder hadden. De spoelen zouden nu nog overuren maken. Kan iemand die radioprogramma's digitaliseren? Kan dat? bestaan daar überhaupt banden van?

Domino Deel 1 begon steevast met Wammer Jammer van The J. Geils Band met de verschroeiende mondharmonica van Magic Dick en het was dit soort rockgroepen, doorspekt met rhythm 'n' blues, die wij met dit programma beter leerden kennen en waarderen.

Eén van de strafste live groepen, die op een betere avond The Rolling Stones op een hoopje speelden. Dat kwamen ze in 1980 ook al in Geleen op Pinkpop demonstreren ter promotie van het uitstekende 'Love Stinks'. Een goed jaar later was er 'Freeze Frame' en wereldhits Centerfold en Freeze Frame en werden ze plots "wereldsterren". De druk werd zo groot op de groep dat zanger Peter Wolf solo ging en J. Geils Band tot aan het overlijden van gitarist John Geils enkele jaren geleden zonder Wolf op pad was.

Enfin, Love Stinks, duidelijker kan het niet gezegd worden. Peter Wolf legt uit dat hij iedere kleur van de regenboog zag bij het liefhebben (blue, red, pink) en dat het gewoonweg stinkt. Geschreven door Wolf en toetsenman Seth Justman, die ook het geheel producete. Van het gelijknamige negende album  dat hen stilaan richting wereldstatus bracht, inclusief MTV-supersterdom. Trouwens, de soloplaten van Peter Wolf zijn ook stuk voor stuk fijne hebbedingen en voor een prikje te vinden op de tweedehandsmarkt.

3 oktober 2023
Laurens Leurs