DJ-Kicks: James Holden

Achtergrond

Nieuwe DJ-Kicks compilaties ploppen als paddestoelen uit de grond, zo lijkt het. The Juan MacLean is nog maar net verteerd en we krijgen al weer ander lekkers voorgeschoteld. Ditmaal gaat de eer twee maal naar een Londenaar. Kode9 boomde de afgelopen jaren enorm als vaandeldrager van de dubstepscene, een genre waar DJ-Kicks dringend meer aandacht aan mocht besteden. James Holden draait al langer mee, maar bleek moeilijker in een hokje te stoppen dan dat men aanvankelijk dacht.

DJ-Kicks: James Holden



Waarom ze zolang gewacht hebben om James Holden te vragen, is ons een raadsel. Dat Holden een boeiende visie heeft op elektronische muziek liet hij nochtans blijken met verschillende singles en 'The Idiots Are Winning'. Verwacht dan ook geen progressieve minimal house mix op deze compil, maar eerder een boeiende trip langsheen Piano Magic, Caribou, Kieren Hebden & Steve Reid, James Ruskin en Legowelt. Maar ook een aantal fijne ontdekkingen zoals zijn eigenste remix van Mogwai's The Sun Smells Too Loud en namen als Lukas Nystrand en Didier Pacquette.

Anderzijds heeft James Holden wel de nodige dj skills om een set op meeslepende manier op te bouwen. Sommige nummers zijn al minitripjes op zichzelf (check Soft Attack van Luke Abbott!). Hij ruilt tegelijkertijd even makkelijk beats met soundscapes, zonder ook maar op een moment ons los te laten. Wij hebben de hele rit gekluisterd aan onze zetel uitgezeten. Topklasse.

Wie wil mee zijn met zijn tijd en een muzikale update kan gebruiken, krijgt met de DJ-Kicks van Kode9 een volledige kijk in de Londense undergroundscene. Kode9 mag dan wel bekend zijn om zijn dubstep producties, dat hij een bredere kijk op muziek heeft toont hij gezwind op deze mixcompilatie. Van de tropical house van Ill Blue gaat het naar de afro-elektro van Mujava, de soulbreaks van Rozzi Daime en dubstep klassebakken als Zomby.

Deze mooie namen zijn lichtpuntjes in de soms wat monotone mix. Vooral het eerste deel gaat aan ons voorbij. Het is pas halfweg dat de technosound van Aardvarck ons weer wakker schudt. Echte pareltjes vallen daarna nog te rapen in de vorm van J*Davis, Digital Mystikz en Terror Danjah. Het tempo wordt nog een tikje opgevoerd en bij momenten mag het gerust al een stuiteren. Toch hadden we op de eindafrekening net ietsje meer verwacht.

DJ-Kicks, nog steeds een goede manier om uw avond op een boeiende manier op te smukken. En je leert er nog iets van bij ook.

9 september 2010
Koen Van Dijck