Dit is zo 2006: artiesten

Achtergrond

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?Ik heb weinig last gehad van muzikale hypes, of toch. Die gsm-ringtones waren al extreem irritant toen ze nog monofoon waren maar dankzij de polyfone reverbachtige geluidjes is de kwelling nog wat intenser geworden.Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?Ik vergeet heel snel maar die paar minuten Him die ik op Pukkelpop per ongeluk heb moeten ondergaan staan in mijn geheugen gegrift als vingernagels op een schoolbord. De goedgeluimde Alex Chilton in de Handelsbeurs in Gent was top en het undergroundfestival ergens in het voorjaar in Zaal België – zo underground dat namen en data me helaas ontgaan – was een openbaring.

Dit is zo 2006: artiesten

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Ik heb nog nooit een cd terug naar de winkel gebracht en dus ook niet in 2006. Moest ik nu zo\'n kalf zijn dat ik me stoemelings iets had aangeschaft van een sufgehypt snertgroepje als Razorlight dan zou ik die cd natuurlijk met veel plezier terugbrengen. Grijs gedraaid en dus hoog scorend in mijn chart maar niet noodzakelijk van 2006 zijn ‘Lookaftering’ van Vashti Bunyan, ‘Chaos and creation’ in the backyard van Paul Mcartney, ‘From a Compound Eye’ van Robert Pollard, ‘The campfire headphase’ van Boards of Canada, ‘Mezcal Head’ van Swervedriver (opnieuw!), ‘Our endless numbered days’ van Iron & Wine en Piano Concerto 2 van Rachmaninov in een uitvoering van Sviatoslav Richter.

Wat staat ons te wachten in 2007?
Ik verwacht een algehele psychedelica-revival: minutenlange orgelsolo\'s, oosterse arrangementen, gitaren met dubbele hals, hoge hoeden met zonnebloemmotief en teksten over witte konijnen geserveerd op een bedje van raggabeats. Madonna trekt die trend in maart 2007 op gang. Ofwel krijgen we gewoon nieuwe platen van U2 en Coldplay en verandert er verder niet veel. De boekhouder in mij gelooft eerder in dit scenario. Ik hoop dat Joost Zweegers volgend jaar die akoestische plaat maakt waar ik al jaren op hoop: een soort After the Goldrush op Zweegeriaanse wijze. Man, wat zou dat schoon zijn! Voor MINT zal het voorjaar van 2007 vooral in het teken staan van onze nieuwe plaat die we dan ergens in de zomer van 2007 in de splinternieuwe studio van onze drummer gaan opnemen. Hammond-orgel, tabla\'s en goeroe-begeleiding zijn al besteld.

Bram Pauwels (Tomàn)

Hoe beleefde jij 2006?
2006 was wel een goed jaar, denk ik. Er gebeuren fijne dingen in het Clubcircuit, er is het nieuwe Trix, elke dag is er ergens wel iets te doen, maar hoewel we wel tijd hebben om er naartoe te gaan, durft het geld nog wel eens ontbreken. Ook de Belgen mogen trots zijn, ik denk dat België per vierkante kilometer de meest kwalitatieve groepen heeft in vergelijking met onze buurlanden. Wat  tomàn betreft was 2006  het jaar waarin we zeer fijne dingen gedaan hebben. Ik denk maar aan het motel mozaïque festival in Rotterdam: Samen met o.a. Battles, 65daysofstatic, Emiliana Torrini en Mogwai op één affiche en dan mogen openen in een overvol theater! zot! Of het prachtige scoutskampgevoel (twee dagen in het Depot) van het raymond-tribute-project van poppunt. Of de heerlijke reacties op onze nieuwe cd: fuck man, vier sterren in de knack, wie had dat ooit gedacht?

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?
Geen enkele. Als iets me niet aanstaat op de radio, dan zet ik een cd op. Hypes gaan aan mij voorbij, denk ik.

Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?

Had ik maar oordopjes bij  Mogwai in rotterdam, want dat was nogal saai. The Sedan Vault bracht me wel serieus van mijn melk tijdens hun releaseparty in een overvolle sojo. Live wisten ze hun briljante cd nog een trapje hoger te tillen, chapeau!

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Ik zou Into The Blue van The Album Leaf terugbrengen wegens ongelooflijke teleurstelling. Madensuyu – a field between scoort dan weer hoog. We gaan niet voor niets samen met hen op tournee! Magistrale cd die véél te weinig aandacht gekregen heeft in België.

Wat staat ons te wachten in 2007?
Ik ben zeer benieuwd naar de nieuwe Do Make Say Think. Hun vorige platen vind ik één voor één klassiekers, die voor mij een grote invloed zijn. Tot nog toe verraste elke nieuwe plaat me door het mooie geheel, zonder dat ze hetzelfde klonken als op hun vorige albums. In België kijk ik uit naar the Germans. Live zijn ze heel straf, maar die cd mag er toch wel gaan komen! Van tomàn mag je concerten verwachten, hoe meer hoe liever! Hopelijk vind je ons ook op een paar mooie zomerfestivals. Verder gaan we prutsen aan nieuw materiaal (nee, nog geen nieuwe cd):  Enkele mensen zijn ook bezig met  tomàn-remixen, misschien gaan we ook filmpjes maken, en er komt een tour-ep voor onze eurotour (eind februari - begin maart).
[pagebreak]

Eva De Roovere

Hoe beleefde jij 2006?
2006 is voor mij (foto Peter Forret) het jaar van mijn eerste solo-album "De Jager", dus het was een erg spannend en tegelijkertijd ontspannend jaar: spannend omdat ik niet wist hoe het publiek op mijn muziek zou reageren en ontspannend omdat werken aan mijn album één van mijn tofste muzikale ervaringen is geweest tot nog toe. De mensen die samen met mij en voor mij hebben geschreven waren niet van de minsten (Joost Zweegers, Tom van Laere, frank Vanderlinden, Luka Bloom), ik heb Jo Francken - producer - leren kennen als een fijne mens met alerte oren, ik kon mijn zelf geschreven nummers opnemen, alle muzikanten en niet-muzikanten die aan de cd hebben meegewerkt hebben een fantastisch resultaat afgeleverd én ik heb een hele goeie groep gevonden om mee te toeren: wat kan een mens nog meer wensen?

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?
Misvormde slecht klinkende ringtones van gsm\'s zijn om horendol van te worden. Wat is er mis met het oude vertrouwde telefoongerinkel?

Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?
Het is ondertussen al een paar maanden geleden dat ik met haar zong, maar ik vind het nog steeds ongelooflijk dat ik met Liesbeth List op het podium heb gestaan. Wat zeg ik? We hebben langs culturele centra getoerd en ik mocht met haar "laat me niet alleen" zingen! Dat is echt een unieke ervaring geweest die ik niet snel zal vergeten (en een goed verhaal voor later)

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Sinds ik Walk The Line" heb gezien zit ik volledig in een Johnny Cash-trip (zoals waarschijnlijk veel mensen die de film zagen); ik ben
direct naar de winkel gespurt en heb de dubbel-cd meegenomen die hij opnam in de gevangenis (Live at St. Quentin, red.). Die speelt als de auto rijdt. In de luisterpost stond ook de nieuwe van Daan: als je nog geen nieuwjaarscadeau nodig hebt voor je lief moet je die cd écht kopen! Super sexy en tegelijkertijd erg grappig: I love Daan. Cd\'s terugbrengen doe ik niet.  Ook al luister je één keer en daarna nooit meer, van cd\'s kan je er nooit te veel in huis hebben...

Wat staat ons te wachten in 2007?
Mijn nieuwjaarswens is dat "Lady Linn and her Magnificent Seven" (de groep rond zangeres Lien de Greef) in 2007 een full-cd uitbrengen. Tot hiertoe hebben ze nog maar één radiosingle gehad, dus het wordt tijd dat ze uitbreiden: goede zangeres, goede ritmesectie, goede blazerssectie: Dat kan niet misgaan. Van januari tot en met maart ben ik met mijn eigen groep aan het spelen in de culturele centra; in april sta ik op de affiche van de Nekkanacht. De zomer zal hopelijk een zonnige festivalperiode worden en van september tot en met december zetten we onze tour langs de culturele centra verder met veel bekend en onbekend materiaal en vooral veel goesting om te spelen.

Marc Wetzels (COEM)

Hoe beleefde jij 2006?
Het was een turbulent jaar. ‘Move/the Mountain’, ons jongste dubbelalbum, zit daar voor veel tussen. Turbulent in die zin dat het maken van een album altijd lijkt gepaard te gaan met verregaande kopzorgen. Klinkt dit wel goed? Of zouden we het toch niet beter anders aanpakken? Wie gaat het willen uitbrengen? En ga zo nog maar even door… Maar alles is goed gekomen en op ‘the Mountain’ (deel 2 van het album) staan hoofdzakelijk instrumentale songs die de rust uitstralen waar we toch al een tijdje naar op zoek waren. Zo sluiten we het jaar mooi af.

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?
Hypes werken me sowieso op de zenuwen.

Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?
Oordopjes had ik gewild bij de luidere concerten!

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Ik zit niet echt in een positie om veel cd’s te kopen en ik  zal daarom wel twee keer nadenken voor ik een album aanschaf. Gekregen en van genoten heb ik van Califone – Kings & Crowns. Ik luister veel via het internet. En het lukt steeds vaker om een album volledig te beluisteren, in streaming weliswaar, maar mét goedkeuring van de artiest.

Wat staat ons te wachten in 2007?
Ik kijk uit naar eventueel nieuw werk van al mijn muzikale helden en ik denk daarbij vooral aan Wilco. Met COEM (foto Razzi) plannen we twee verdere ‘Mountain-sessies’. Eerder deden we dit al een keer in de Marconi Studio voor het Radio 1-programma Cucamonga. We improviseerden drie dagen op rij van ’s morgens tot ’s avonds, de laatste twee dagen maakten we opnames. Als de nieuwe sessies een bevredigend resultaat opleveren, dan mag je eind 2007 een vervolgalbum genaamd ‘Mountains Revisited’ verwachten. Daarnaast willen we vaak een podium opkruipen. Organisatoren die dit lezen: Laat maar komen!

Bert Ostyn (Absynthe Minded)

Hoe beleefde jij 2006?
I had a nice time actually: We hebben héééél veel festivals gedaan deze zomer (waarvan vooral Rock Werchter en Cactusfestival ons nog steeds nauw aan het hart liggen) en we hebben met dEUS door Europa getourd.

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?
De nieuwe lichting emo-popbands in het zog van coldplij: Keane, Snow Patrol, of hoe noemen ze daar. Ik hou er niet van.

Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?
Sigur Ròs op Rock Werchter was zo luid dat ik niet kon(!) blijven luisteren. Maar daarom niet slecht natuurlijk ;-)

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Supercd\'s van dit jaar zijn: URS Karpatz (musiques tziganes), Brian Eno & David Byrne (my life in the bush of ghosts), The Raconteurs (broken boy soldiers) en zoveel meer...

Wat staat ons te wachten in 2007?
Aha! Op 2 maart ligt de nieuwe Absynthe Minded in de rekken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. We zijn volop bezig om op 2 maart in de Vooruit een fantastische cd-voorstelling te spelen. Dat wou ik toch even kwijt. Ik ben ook benieuwd hoe de cd van Frederic (Sioen, nvdr) zal klinken, die komt anderhalve maand later uit.
[pagebreak]

Gert Keunen (Briskey)

Hoe beleefde jij 2006?
2006 was een spannend en aangenaam jaar, met de release van het tweede Briskey-album en de concerten die daarop volgden. Niets is leuker dan dat.

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?
Dat de revival van de jaren tachtig nog steeds blijft duren, en die van de jaren zeventig nog maar net begonnen is.

Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?
Bij Glenn Branca in de Vooruit werden er oordopjes uitgedeeld, maar ook toen heb ik ze niet gebruikt. En zo kon ik horen dat dit een schitterend concert was.

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Ik heb er eentje teruggebracht maar meteen de naam ervan uit mijn geheugen geschrapt. De nieuwe van Barry Adamson en dat nieuwe project van Nick Cave bevielen me enorm. Maar daarnaast alweer veel ouwe jazz gekocht, en die is tijdloos. Spijtig dat er geen nieuwe cds van Billie Holiday meer kunnen komen.

Wat staat ons te wachten in 2007?
In maart begint de Briskey big band: vijftien man op het podium die elkaar blazers- en ritmegewijs zalven en slaan. Daarnaast is er een Japanse firma die Briskey licenseert en wordt er aan nieuwe nummers gewerkt.

Pascal Deweze (Sukilove - Metal Molly)

Hoe beleefde jij 2006?
Goed. Vanaf einde 2005 tot maart 2006 zijn we beginnen werken aan de laatste Sukilove plaat en daarna heb ik productiewerk afgeleverd voor oa. The Van Jets, Maskesmachine en I Love Sarah. De Metal Molly tournee en Sukilove optredens bevielen me  zeer en werden goed onthaald. Us happy.

Welke muziekhype werkte in 2006 het hardst op je zenuwen?
Het hele "fake" emo-dramatische-punkpop gebeuren met My Chemical Romance, Muse, Placebo en co op kop werkt behoorlijk op mijn systeem. Meestal drink ik dan een bekertje zoutzuur acid, kwestie van mij terug beter te voelen...

Bij welk concert wou je dat je oordopjes bij had? Welke concertherinnering brengt je nog steeds van je melk?
Bij het Metal Molly concert in Het Depot in Leuven afgelopen zomer, hebben we zo luid gespeeld dat ik een maand later mijn oren nog hoorde fluiten. Grizzly Bear dit jaar in AB Club was erg goed. Hun cd was sowieso al mijn favoriete plaat van het jaar ("Yellow House") maar ze speelden bovendien zo\'n geweldig concert met muziek tussen Animal Collective en de Beach Boys. Ze legden niet alleen de lat hoger qua live-performance maar sprongen er nadien hinkelend op één been met alle gemak over. Ik ben benieuwd wat 2007 voor hen gaat brengen.

Welke cd breng je met plezier terug naar de winkel en welke scoort hoog in jouw chart?
Terug naar de winkel mag Daan - "The Player" : zoals elke release van Daan doe ik mijn best om te horen wat een heleboel mensen er zo fantastisch aan vinden. Helaas, ik heb gewoonweg niet genoeg humor voor dit soort platen. Ik ben dit jaar terug een beetje herbegonnen met vinyl te kopen nadat enkele van mijn favoriete songs op lang geleden gekochte CD’s (eind jaren 80) in glitchversies waren veranderd doordat de CD blijft skippen. Met blij gemoed heb ik dus geluisterd naar o.a. Boards of Canada & Louis Neefs op krakende 33 toeren. Mooi.

Wat staat ons te wachten in 2007?
Ik kijk uit naar o.a. Radiohead, Deerhoof, Arcade Fire, in feite naar alle goeie nieuwe spullen en reïssues die gaan verschijnen, ik ben een makkelijke mens als het op goeie muziek aankomt.

8 november 2008
admin