#DisasterSongs - The Bee Gees - New York Mining Disaster 1941 (1967)
In deze coronatijden zochten we liedjes die andere grote en minder grote rampen op treffende wijze bezingen. Of zoals auteur en journalist Hunter S. Thompson stelde zonder dat hij daarvoor muziek nodig had: “Luck is a very thin wire between survival and disaster, and not many people can keep their balance on it.”
Voor The Bee Gees was het de eerste single, opgenomen in Engeland en de eerste internationale hit met een hoog Beatlesgehalte, en een machtige song over een mijnramp waarbij een mijnwerker centraal staat die contact zoekt met zijn echtgenote. Pure fictie en geschreven op de studiotrappen van Polydor Records naar aanleiding van een mijnramp in Aberfan, Wales, maar ze maakten New York in de song tot plaats van gebeuren om niemand van de nabestaanden van de ramp te treffen. In oktober 1966 waren daar namelijk honderdvierenveertig mensen verongelukt, waarvan honderdzestien kinderen, die verdwenen onder een berg die naar beneden schoof.
Er was nooit een mijnramp in New York in 1941, maar wel op een andere plek in de USA, in McIntyre, Pennsylvania, waarbij zes mijnwerkers het leven lieten. Maurice Gibb gaf in de biografie 'The Bee Gees: Tales Of The Brothers Gibb' de volgende toelichting: "A total rip-off of the Beatles", hetgeen hij later weer zou weerleggen.
Op hun beurt baseerde Barclay James Harvest de song The Great 1974 Mining Disaster weer op deze New York Mining Disaster 1941 van The Bee Gees. Nog een tip van Maurice Gibb voor wie de song wil coveren: "The opening chord doesn't sound like a conventional A minor. Barry was using the open D tuning he'd been taught when he was nine, and I was playing it in conventional tuning. It gives an unusual blend. People went crazy trying to figure out why they couldn't copy it."