#DisasterSongs - Norma - Bad Luck For Wilbur Brink (2010)

#DisasterSongs - Norma - Bad Luck For Wilbur Brink (2010)

In deze coronatijden zochten we liedjes die andere grote en minder grote rampen op treffende wijze bezingen. Of zoals auteur en journalist Hunter S. Thompson stelde zonder dat hij daarvoor muziek nodig had: “Luck is a very thin wire between survival and disaster, and not many people can keep their balance on it.”

Het gevaar zit soms in het kleinste hoekje. Bad Luck For Wilbur Brink is het verhaal van een twaalfjarige jongen die in 1931 aan het spelen was in de tuin van zijn ouders. De tuin grensde aan het racecircuit van Indianapolis. Door een ongeval op het circuit werd een wiel van de wagen van Billy Arnold losgeslagen, werd weggekatapulteerd en raakte de ongelukkige jongen. Hectaren ruimte maar het wiel trof de onfortuinlijke Wilbur brink die enkele uren later aan de klap zou overlijden in het hospitaal van Indianapolis.

Over disaster gesproken. Het werd de titeltrack van het enige album dat Norma, Rock Rally-finalist in 2006, zou maken. Via het internet werd erddestijds ook op zoek gegaan naar nazaten van Wilbur Brink, waarop uiteindelijk ook antwoord kwam van een verre neef, die het zo stelde: “Vreemde wereld. Hoe groot is de kans dat een Belgische rockband bijna tachtig jaar na het trieste voorval een song maakt over mijn oom”. Hij bezorgde ook nog een jeugdfoto en een beeldje van het kistje beladen met bloemen. En als u denkt de stem van de zanger van het nummer te kennen, dat klopt. Na al die dagelijkse muziekstukjes mag het voor één keer.

3 juli 2020
Laurens Leurs