#DisasterSongs - Neil Young - Cortez The Killer (1975)

#DisasterSongs - Neil Young - Cortez The Killer (1975)

In deze coronatijden zochten we liedjes die andere grote en minder grote rampen op treffende wijze bezingen. Of zoals auteur en journalist Hunter S. Thompson stelde zonder dat hij daarvoor muziek nodig had: “Luck is a very thin wire between survival and disaster, and not many people can keep their balance on it.”

De volle zeven minuten en tweeëndertig seconden. On-weer-staan-baar, keer op keer.

Onderwerp van de song is Hernan Cortez, de Spaanse veroveraar van het Aztekenrijk die met een leger van zeshonderd mensen landde in Tobasco en ontvangen werd als een godheid. Een god met een zeer duister kantje die de Aztekenleider gijzelde, Azteken gevangen nam en vermoordde en als klap op de vuurpijl de bevolking decimeerde met nieuwe (Europese) ziektes. Mexico City werd door Cortez met slavenarbeid opgebouwd en hij werd in Spanje als een held onthaald.

De visie van Neil Young is kritisch en heeft het over het verraad en geweld dat Cortez in een utopische, niet-gewelddadige samenleving introduceerde. Wijlen Pegi Young, ex-vrouw van Neil, zei ooit over het nummer: "I think there's little kernels of our lives in many of our songs, unless you're writing Cortez or something. It must have been in another life my husband was an Incan warrior." 

Het nummer heeft een fade-out na ongeveer zevenenhalve minuut, volgens Young vanwege een elektrische panne die het opnameproces in de studio lamlegde. Zoniet, was het nummer nog langer geweest met een extra strofe. Tijdens de Greendale-tour in 2003 speelde hij de versie met de extra strofe: "Ship is breaking up on the rocks / Sand beach / so close".

Nog een record: Cortez The Killer heeft naar verluidt één van de langste intro's. Youngs vocalen hoor je pas na een vlotte drie minuten en tweeëntwintig seconden. Tijdens een liveshow in Manassas, Virginia in 1996 vertelde hij het publiek dat hij Cortez The Killer schreef nadat hij te veel hamburgers verorberde in de middelbare school: "One night I stayed up too late when I was goin' to highschool. I ate like six hamburgers or something. I felt terrible... Very bad... This is before McDonald's. I was studying history, and in the morning I woke up I'd written this song." MacCortez, als het u belieft.

4 juli 2020
Laurens Leurs