Dijf Sanders - SandWitches

Inlandse Maatjes

Dijf Sanders is al lang een van onze maatjes natuurlijk. En niet allen van ons, ook MDCIII, Sylvie Kreusch, Warhaus en vele anderen rekenen deze mult-instrumentalist tot hun kring. Al deze vrienden en ook u worden nu door Sanders op SandWitches getrakteerd.

SandWitches is een song die aan het brein van Sanders ontsproot ergens tussen ‘Moonlit Planetarium’ en ‘JAVA’ zijn meest recente album. Sanders herontdekte de track in het licht van zijn recente tournee met 'Mauro Pawlowki & Braaknoot Ensemble spelen 'Nacht en Ontij''een ode aan het gelijknamige album van Boudewijn De Groot uit 1968, een bijzonder, postmodern album met een unheimische atmosfeer dat een onverwachte opvolger van Schuberts liedcycli zou kunnen zijn.

SandWitches ontstond na talrijke luisterbeurten van 'Heksensabbat', een nummer uit datzelfde 'Nacht en Ontij'. "De ideale psychedelische bedtime-story", aldus Dijf zelf. Het was het eerste nummer waarop Dijf het Philicorda orgel uit de jaren '70 prominent gebruikte, een instrument dat uiteindelijk een rode draad vormt doorheen heel 'JAVA'. 

Helemaal vers zijn de SandWItches niet. De track stond al op de ‘Limited Edition EXO2’ vinylcompilatie van het label Ekster. Nu is het tijd voor de digitale release, met nieuw artwork van de hand van kunstenares Lore Vanelslande. Haar minimalistische tekeningen worden op een geduldige manier "getraceerd" met inkt en liggen in het verlengde van Marthe Wéry en Agnes Martin. Ze kunnen beschouwd worden als choréografieën van intensiteit, concentratie en geduld en liggen zo perfect in de lijn van de single.Wil je meer van Dijf Sanders? Check dan zeker ook  de gloednieuwe Spotify lijst 'DIJFKRACHT'. In deze lijst verzamelt hij al zijn recente obsessies op muzikaal vlak, zodat volgers er even veel van kunnen genieten als hijzelf. Daar bovenop pikt Dijf maandelijks drie nummers uit de lijst, en vertelt ons waarom het om kleine stukjes goud gaat op de Dijfkracht blog.Wie Dijf Sanders live aan het werk wil zien, kan dat onder andere nog op 5 oktober in Muzikodroom Hasselt en op 11 januari op het Brussels Jazz Festival. De volledige speellijst kan je bekijken

6 oktober 2018
Marc Alenus