#DeZomerIsHier - The Ramones - We Want The Airwaves (1981)

#DeZomerIsHier - The Ramones - We Want The Airwaves (1981)

Om de bijzonder zonnige aanloop naar de zomer te vieren, pikten we zomaar zeven melodietjes uit, waarvan we bijzonder vrolijk kunnen worden met een verfrissend, noordoostelijk windje uitleg.

Damn, het was 1981 en het nieuws had het maar over één ding, zo leek het: het royale huwelijk van Prins Charles en Lady Diana Spencer. Bernard Hinault won de Tour voor de derde keer en ging Lucien Van Impe (op een kwartier) vooraf, die dan wel weer de bolletjestrui mee naar huis nam en Freddy Maertens het groen. En wij gingen voor een laatste maal met het hele gezin op vakantie in De Haan waar we, volgens pa zijn werkmakkers bij Ford Genk, een dolgezellig vakantiechaletpark moesten huren. Wat ze er niet bij vertelden, was dat zij van in de vroege morgen tot in de late avond aan het zwembad lagen met een krat en niet van het park af kwamen. Ook hadden ze niet meegegeven dat het dolgezellige park maar liefst drie kilometer van het strand af lag.

En het begon ook nog te regenen, maar gelukkig was er de walkman en de nieuwe Ramones 'Pleasant Dreams', waarvoor ze, op de queeste naar wereldsterdom, Graham Gouldman van 10CC engageerden, die er ook niet in slaagde om die wereldhit te toveren. Maar een degelijke powerpopplaat is het wel. We Want The Airwaves is de rebelse oproep van Jeff Hyman aka Joey Ramone om echte rocksongs op de radio te brengen. De song haalde ook niet de anthemstatus, die ze ermee zochten, maar wel een degelijke live favoriet. "Where's your guts and will to survive? / Don't you want to keep rock and roll music alive? / Mister programmer, I got my hammer for to smash my, smash my radio / We want the airwaves (that's right, that's right)."

30 juni 2023
Laurens Leurs