#DeZomerIsHier - The Move - I Can Hear The Grass Grow (1967)

#DeZomerIsHier - The Move - I Can Hear The Grass Grow (1967)

Om de bijzonder zonnige aanloop naar de zomer te vieren, pikten we zomaar zeven melodietjes uit, waarvan we bijzonder vrolijk kunnen worden met een verfrissend, noordoostelijk windje uitleg.

Ere wie ere toekomt: dit was een hemels geschenkje van hoofdmachinist Paul Despiegelaere, die ons leerde dat er naast The Beatles, The Kinks en The Who ook nog tal van wonderlijke schatkistjes lagen te wachten. The Move was er zo eentje. We hebben eens een ganse namiddag plaatjes zitten exploreren in zijn statige huiskamer in het hart van Gent op zoek naar een passende, op het lijf geschreven cover, die we in 1993 met The Romans op 'Major Panic' wilden zetten. Dat werd uiteindelijk Fire Brigade, maar sindsdien vormt het orkestje van Roy Wood, genaamd The Move, een vaste aanmeerplek voor de allerbeste songs die uit Birmingham en omstreken tot ons kwamen.

Onderschat, ondergewaardeerd en we laten sindsdien dan ook geen kans onbenut om het Move-wondertje in het spotlicht te plaatsen. De titel I Can Hear The Grass Grow werd Wood ingefluisterd door de groepsfotograaf en hij vond het dermate hip klinken dat hij er een song omheen boetseerde met trippy teksten: "My head's attracted to a magnetic wave of sound / With a stream of colored circles makin' their way around" In de summer of love van 1967 werd dit soort gedachtenspinsels nogal vlug geassocieerd met een slechte drugtrip, maar Roy Wood was geen gebruiker van de geestesverruimende materialen en beklemtoonde dat de tekst gebaseerd was op een boek met "sprookjes voor volwassenen" dat hij geschreven had en dat aanleiding gaf tot wel meer nummers van The Move. De Move-verzamelplaten hier in de kast zijn talrijk en elke zomer worden ze steevast uit de kast getrokken voor een Move-weekend. 

27 juni 2023
Laurens Leurs