#DeZomerhit Third World - Now That We've Found Love (1978)

#DeZomerhit Third World - Now That We've Found Love (1978)

Dit jaar mogen de zomerse radiogolven overheerst worden door Silk Sonic - Bruno Mars & Anderson.Paak met hun Leave The Door Open. Onontkombaar en met hoog oorwormgehalte.

Elk jaar heb je zo wel een zomerhit die, los van voorkeur, genre of stroming je maanden juli en augustus beheerst en die, als je ze vele jaren later hoort, weer doet wegdromen naar die zonnige of druilerige momenten op die welbepaalde zomer ver weg (of net dichtbij, staycationwise...) En dan hebben we het, gelukkig maar, niet over de Lambada's, Mambo Nummers 5 of Macarena's van deze wereld. Het mag iets fijngevoeliger. Third World met Now That We've Found Love bijvoorbeeld.

De zomer van 1979. Reggae was traditioneel, om begrijpelijke redenen, een sterke speler op het zomerfront. In het kielzog van Marley en de inspanningen van Islandboss Chris Blackwell (Island werd opgericht in 1959 als label voor ska- en rocksteady) wilden wel meer reggaegroepen doorbreken, en vaak gebeurde dat met crossovers van soulhits.

Third World bestond al sinds 1973 als authentieke reggaegroep, maar gaandeweg zochten ze ook hun soelaas in de mix van reggae met r&b, pop en funk, zowel in uitvoering als in keuze van de nummers. Now That We've Found Love werd geschreven door de Philadelphia Soul specialisten Leon Gamble and Kenny Huff en werd origineel opgenomen door The O'Jays in 1973 (LP Ship Ahoy).

In 1978 nam Third World het nummer op in een meer uptempo stijl met een funky baslijn en zonder de vioolarrangementen van de originele versie. Third World bereikte haar begeerde breder publiek. Ze deden het in 1985 nog eens over met een reissue, maar die van 1979 galmde zo heerlijk over de zwemweide van Goolderheide in Bocholt uit al die transistorradio's die unisono op Hilversum 3 Tourradio afgestemd stonden....

 

 

20 juli 2021
Laurens Leurs