#DeZomerhit Roxy Music - Avalon (1982)

#DeZomerhit Roxy Music - Avalon (1982)

Dit jaar mogen de zomerse radiogolven overheerst worden door Silk Sonic - Bruno Mars & Anderson.Paak met hun Leave The Door Open. Onontkombaar en met hoog oorwormgehalte.

Elk jaar heb je zo wel een zomerhit die, los van voorkeur, genre of stroming je maanden juli en augustus beheerst en die, als je ze vele jaren later hoort, weer doet wegdromen naar die zonnige of druilerige momenten op die welbepaalde zomer ver weg (of net dichtbij, staycationwise...) En dan hebben we het, gelukkig maar, niet over de Lambada's, Mambo Nummers 5 of Macarena's van deze wereld. Het mag iets fijngevoeliger. Roxy Music met Avalon bijvoorbeeld.

De zomer van 1982 speelde zich compleet volledig af in de bossen van Elen, aangezien mijn boezemvriend er woonde (we repeteerden er bijna dag en nacht met ons eerste wavegroepje The Screen), net als mijn mooie vriendin. We beleefden er een ongelofelijke zomer in het zomerhuisje met zwembad van onze bassist Guy uit Antwerpen.

We waren zeventien, compleet zonder zorgen en de wereld lag aan onze voeten... En die zomer stond helemaal in het teken van ‘Avalon’ (de lp) Avalon (de single) en bij uitbreiding le tout Roxy Music, die het hoogtepunt van hun tweede jeugd beleefden met een sublieme, perfecte plaat!  Een arrangement van producer Bob Clearmountain met een licht latino-sausje, met saxofonist Andy MacKay en de staccato-gitaar van Phil Manzanera in een hoofdrol.

Bryan Ferry croont als vanouds, zoals niemand dat nog durfde doen (Bowie uitgezonderd). Met backing vocals van de Haïtiaan Yannick Etienne, die toevallig in een belendende studio gehoord werd door Ferry. Hij deed er een demo en voor hij er erg in had stond hij op de grootste Roxy Music-hit aller tijden.

De dame op de iconische hoes van Avalon was Lucy Birley, toenmalige vriendin en later echtgenote van Ferry.  Ze werd getooid met een middeleeuwse helm en een valk op haar gehandschoende hand refererend naar de laatste reis van Koning Arthur, naar het land van Avalon. Heerlijke  en onvergetelijke zomer daar in Elen, dat toen, in 1982, even ons Avalon was...

 

 

20 juli 2021
Laurens Leurs