#DeZomerhit Lowell George - Cheek To Cheek (1979)

#DeZomerhit Lowell George - Cheek To Cheek (1979)

Dit jaar mogen de zomerse radiogolven overheerst worden door Silk Sonic - Bruno Mars & Anderson.Paak met hun Leave The Door Open. Onontkombaar en met hoog oorwormgehalte.

Elk jaar heb je zo wel een zomerhit die, los van voorkeur, genre of stroming je maanden juli en augustus beheerst en die, als je ze vele jaren later hoort, weer doet wegdromen naar die zonnige of druilerige momenten op die welbepaalde zomer ver weg (of net dichtbij, staycationwise...) En dan hebben we het, gelukkig maar, niet over de Lambada's, Mambo Nummers 5 of Macarena's van deze wereld. Het mag iets fijngevoeliger. Lowell George met Cheek to Cheek bijvoorbeeld.

De zomer van 1979. Bernard Hinault wint de Tour de France, Joop Zoetemelk wordt andermaal tweede en wij fietsten ook wat af. Elke vrijdag werd er naar de Markt in Bree gefietst met een vast bezoek aan Fonosjop Kludde en op donderdag werd er naar Sittard, het buitenland, gepedaald en was ik niet weg te slaan bij de lp-afdeling van warenhuis Vroom & Drees, alwaar de Top-40-krant werd meegenomen om verder tot in het diepste detail te bestuderen. Die zomer werd ingekleurd door Cheek to Cheek van Lowell George, een dikke hit in Holland op Hilversum 3, maar hier wat minder.

Toen wist ik nog nauwelijks af van het bestaan af van Little Feat, maar die solo-lp van Little Feat-zanger Lowell George 'Thanks I'll Eat it Here' was zeer bijzonder. Ik kende Cheek to Cheek helemaal uit het hoofd en ken het nog steeds. De plaat was nog maar net uit toen het nieuws bekend raakte dat Lowell George aan een hartaanval was overleden (overdosis cocaïne) op 34-jarige leeftijd. What a waste....

De plaat waar Cheek to Cheek op stond, 'Thanks I'll Eat it Here', kocht ik pas vele jaren later voor vijftig Belgische franken in Brussel en was nog beter dan ik me hem herinnerde. Ook het werk van Little Feat werd later opgesnord, gedegusteerd en gewaardeerd. Maar geeft toe, vakantiegewijzer dan deze openingszinnen kan het niet gaan: "Rosarita, I laid on your beach, Dreaming and drinking Tequila, I came all the way from Marina del Rey, On a plane yesterday...." Feestelijker heb ik een harp trouwens nooit horen klinken.... Caramba!

 

 

20 juli 2021
Laurens Leurs