#DeZomerhit Jah Wobble - Invaders of the Heart (1983)

#DeZomerhit Jah Wobble - Invaders of the Heart (1983)

Dit jaar mogen de zomerse radiogolven overheerst worden door Silk Sonic - Bruno Mars & Anderson.Paak met hun Leave The Door Open. Onontkombaar en met hoog oorwormgehalte.

Elk jaar heb je zo wel een zomerhit die, los van voorkeur, genre of stroming je maanden juli en augustus beheerst en die, als je ze vele jaren later hoort, weer doet wegdromen naar die zonnige of druilerige momenten op die welbepaalde zomer ver weg (of net dichtbij, staycationwise...) En dan hebben we het, gelukkig maar, niet over de Lambada's, Mambo Nummers 5 of Macarena's van deze wereld. Het mag iets fijngevoeliger.  Jah Wobble & the Invaders of the Heart met The Invaders of the Heart bijvoorbeeld.

Eigenlijk was de zomer van 1983 die van The Shorts met hun ellendige Comment ça va dat zich, als een zwangere teek, zomaar eens even vier maanden in de hitlijst nestelde. Maar onze voorkeuren lagen helemaal ergens anders en zo waren we op het hoogtepunt van onze new wave-dagen, met opgezeept haar, puntschoenen en de van zolder gerecupereerde, donkere huwelijkskleren van pa en opa. Die zomer beleefden broerlief en ik ons eerste, échte festival waar we op ons eentje heentogen:  Festivalcatraz in Zonhoven met onder andere Lavvi Ebbel, Nick Lowe, Level 42 en dé reden waarom we echt gingen: Echo & the Bunnymen. 

Maar ondertussen was er ook een andere new wave coryfee die onze zomer stevig met dikke stift inkleurde: Jah Wobble & the Invaders of Heart! Gust Decoster had twee jaar eerder al zijn woensdagmiddagprogramma steevast ingezet met het onbetaalbare How Much Are They. En we hadden al eerder kennis gemaakt met Jah Wobble (echte naam: John Wardle) als bassist van Public Image Ltd. alwaar zijn typische basstijl met veel dub en diepe bas (hij speelt enkel op gebruikte snaren voor de ronde, warme klank) een specifieke en onmiskenbaar cachet gaf aan het geheel.

Deze Invaders of the Heart stond op een verzamelcassette die tot in de oneindigheid de zomer van 1983 mee vorm gaf en als kers op de taart hebben we hem die zomer op 6 augustus ook live kunnen meemaken met zijn Invaders of the Heart.  In 2010 zagen we hem ook nog eens Death Disco in de versie van Arbeid Adelt! opleuken op Sinners Day 2010 in Hasselt...

 

20 juli 2021
Laurens Leurs