#DeZomerhit Earth & Fire - Memories (1972)

#DeZomerhit Earth & Fire - Memories (1972)

Dit jaar mogen de zomerse radiogolven overheerst worden door Silk Sonic - Bruno Mars & Anderson.Paak met hun Leave The Door Open. Onontkombaar en met hoog oorwormgehalte.

Elk jaar heb je zo wel een zomerhit die, los van voorkeur, genre of stroming je maanden juli en augustus beheerst en die, als je ze vele jaren later hoort, weer doet wegdromen naar die zonnige of druilerige momenten op die welbepaalde zomer ver weg (of net dichtbij, staycationwise...) En dan hebben we het, gelukkig maar, niet over de Lambada's, Mambo Nummers 5 of Macarena's van deze wereld. Het mag iets fijngevoeliger. Earth & Fire met Memories bijvoorbeeld. 

De zomer van 1972, met een Tour die lijkt op een Belgische kermiskoers, hou u even vast, waarin Eddy Merckx 6 (lees: zes) ritten wint. Maar daarnaast zijn er ook nog drie voor Willy Teirlinck uit Liedekerke, nog eentje voor Rik Van Linden, nog eentje voor Lucien Van Impe, nog eentje voor Joseph Bruyère, nog eentje voor Walter Godefroot en dan nog eentje voor Jos Huysmans.  Oh la la la la la.... mondialisering mon oeil. 

Zomers in de vroege jaren zeventig speelden zich voornamelijk af op de boerderij van grootmoeder in Waterloos alwaar de neefjes en nichtjes verzamelden op de grote speeltuin die het grootouderlijk boerenerf wel was. En elke zomer zaten we hoopvol wachtend uit te kijken naar de Hollandse motorgroepen die in trosjes aanlandden op hun motortochten en die dan overnachtten in de hooistal van de boerderij.  Grote, blonde, coole dudes met baarden op snelle motorfietsen, gepakt en gezakt en overlopend van zelfvertrouwen, daar stonden wij Belgische broekies dan ademloos op te kijken. 

Hun transistors, vastgeroest op Hilversum 3 leken alleen maar coole muziek te etheren en die zomer stond Earth & Fire maar liefst drie maanden in de hitlijst, van midden mei tot eind augustus, met de übercoole en schaars geklede Jerney Kaagman en haar baardige vrienden en hun Memories.  Daar stonden wij, Belgische broekies met onze Willy Sommers en Marva...  Earth & Fire, dàt was pas popmuziek: spannend, heavy en melodieus b, met Jerney die een heel eind met onze verbeelding ging lopen! 1972, so much to answer for...

 

 

20 juli 2021
Laurens Leurs