#DeSongsVan2021 - Teenage Fanclub - Home (2021)

#DeSongsVan2021 - Teenage Fanclub - Home (2021)

Lijstjes, jaaroverzichten, terugblikproza, we zijn er dol op aan het einde van het jaar, maar al te vaak wordt er gefocust op albums. Wij zoomen deze week iets dieper in en gaan puur arbitrair voor een paar songs die heel vaak op onze muzikale radar passeerden, omdat we er op één of andere manier door werden gepakt.

Het was alweer meer dan vijf jaar geleden dat we nog gehoord hadden van onze beste Schotse gitaarmaatjes. Al sinds 1990 trouwe leverancier van de meest melodische en harmonieuze gitaartaptijtjes ten noorden van Glasgow.

En ook de elfde worp kon ons meer dan bekoren in dit vermaledijde jojojaar. Voor het eerst zonder stichtend lid en bassist Gerard Love, maar zoals we weten zit er dermate veel songwriterstalent in de groep dat ook gitaristen Norman Blake en Gerard McGinley weer een keure aan de fijnste gitaarluisterwaren aan de catalogus hebben toegevoegd.

Love over zijn beslissing: "You can’t put it in a nutshell – he left, they sacked him. It wasn’t like that. It was quite a sophisticated, complex thing which has got different dimensions. I don’t feel I was the victim, I had a part to play in it. As much as I like touring and being in other countries, it’s the getting there that kills me. I do it when it’s necessary but I’m anxious about flying – once you lose connection with the earth I start to panic."

Enfin, ze doen door en daar zijn we blij mee en het openingsnummer. Home was vaste prik ten huize Leurs en deed het vooral goed in de voormiddag met ruim zeven minuten en voor de helft een ontspannen gitaarsolo zoals de Fannies die wel vaker laten meanderen op zijn Neil Youngs.

26 december 2021
Laurens Leurs