#DeSongsVan2021 - Guided By Voices - Ant Repellant (2021)

#DeSongsVan2021 - Guided By Voices - Ant Repellant (2021)

Lijstjes, jaaroverzichten, terugblikproza, we zijn er dol op aan het einde van het jaar, maar al te vaak wordt er gefocust op albums. Wij zoomen deze week iets dieper in en gaan puur arbitrair voor een paar songs die heel vaak op onze muzikale radar passeerden, omdat we er op één of andere manier door werden gepakt.

Lastig zeggen wat Robert Pollard en zijn Guided By Voices precies drijft om sinds 1987 al ongeveer veertig lp’s uit te brengen. Vaak meer dan één per jaar. En na al die jaren is de productiviteit nog intact, want ook in 2021 werden twee platen uitgebracht: 'Earth Man Blues' en 'It’s Not Them. It Couldn’t Be Them. It is Them'.

En dan moet je weten dat het gemiddelde Guided By Voices-nummer nooit langer duurt dan strikt nodig en je hebt een jukebox met onwaarschijnlijk veel nummers. Het wordt steevast onder lofi gecatalogeerd, maar het is meer, zoveel meer. Robert Pollard houdt nu eenmaal van popmuziekjes wars van stromingen, hypes of genres.

Popmusic it is! Vaak met een powerpopglans. Wij zagen hen ooit op Pukkelpop in de Marquee en de jukebox spuwde de ene na de andere topsong uit, waarbij op een jongensachtige manier het molenwieken en andere moves van The Who werden uitvergroot. Heerlijke middag!

Hier dus met Ant Repellant, een grillige powerpopper, poco bizar, poco weird, maar heerlijk nummer dat we vaak nodig hadden in 2021 om terug een smile op de tronie te borstelen.

25 december 2021
Laurens Leurs