#DeSongsVan2021 - Billy Bragg - I Will Be Your Shield (2021)

#DeSongsVan2021 - Billy Bragg - I Will Be Your Shield (2021)

Lijstjes, jaaroverzichten, terugblikproza, we zijn er dol op aan het einde van het jaar, maar al te vaak wordt er gefocust op albums. Wij zoomen deze week iets dieper in en gaan puur arbitrair voor een paar songs die heel vaak op onze muzikale radar passeerden, omdat we er op één of andere manier door werden gepakt.

Nog zo'n held van weleer die eigenlijk nooit gestopt is met presteren op het hoogste niveau. Alleen waren we niet altijd meer zo aandachtig. Maar zijn lockdownplaat 'The Million Things That Never Happened' greep ons toch weer bij de lurven en verzoende ons weer met deze Britse bard.

Maar in tegenstelling tot de combatante one-man-Clash with a crappy guitar heeft hij zich doorheen de jaren ontpopt tot een veelzijdig muzikant die de onderwerpen bedachtzamer en nog smaakvoller in de wereld zet. "Growing old in style", heet dat beleefd gezegd, want met zijn vierenzestig jaar kun je ook niet eeuwig de angry young man spelen.

Maar vergis u niet, ook met de fluwelen handschoen komt de boodschap luid en duidelijk over: “In the battle against your demons / I, I will be your shield / When the world has lost all meaning / Together, we'll stand for our love / Is the one thing that’s real” Wonderschone ballad zoals ook zijn soulmate Paul Weller er al eens eentje neerlegt.

Geschreven in volle lockdown, mijmerend over onmacht en "the powers that be". Mooie, consequente man met een, ondanks alles, hoopgevende boodschap. En als de boodschappen mooi verpakt zijn, zoals in I Will Be Your Shield, zetten we ze maar wat graag in de etalage voor eenieder die het horen wil. Kijk en bewonder de gelouterde ancien combattant in de sfeervolle video en geniet ook van de "dienende" Magic Numbers.

28 december 2021
Laurens Leurs