Desertfest 2015 - Feestje van zand en gitaren (1)

Achtergrond

Zet de kameel maar aan de regenput, want Desertfest staat weer klaar om als een zandstorm over Antwerpen neer te dalen. Het geweld zal zijn sporen nalaten van 9 tot 11 oktober. En wij doen u alvast voorgenieten.

Stoner met Spaanstalige teksten is ongetwijfeld niet uniek, maar in onze lage landen toch weinig bekend. ¡Pendejo! (foto) brengt naar eigen zeggen “rock with cojones (ballen) the size of Danny de Vito” en is live inderdaad een feest. Niet zo gek dus dat de Amsterdammers zijn geboekt voor Desertfest. Aansluitend op het festival toert de band nog door Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland met de Argentijnse Banda De La Muerte (ook op Deserfest) en het Franse Soundcrawler. Ter promotie van de tour is er de clip van Uñero, dat stamt van het vorig jaar verschenen tweede album ‘Atacames'. Eigenlijk een a-typisch nummer: de band toont zich hier politiek geëngageerd en de kenmerkende latino trompet ontbreekt.

De Franse band Mars Red Sky is al jaren één van de toonaangevende stonerbands in Europa. Hun unieke muziek, die bol staat van basdrumstonerriffs, hoge melodieuze zang en buitenaards gitaarwerk is zeer herkenbaar en mede door het vele toeren heeft de band internationale erkenning gekregen. Positioneer hen muzikaal ergens op het kruispunt van doom, zeventigerjarenpsychpop en Jimi Hendrix. Visueel klopt het plaatje ook altijd. Let maar op de platenhoezen of projecties tijdens hun optreden.

Black Bone is een jong trio uit Eindhoven, dat op tour is door Europa met Valient Thorr en het zou zonde geweest zijn hen een dag vrijaf te geven, want hun tweede volwaardige album 'Blessing In Disguise’ is een bom. Onder leiding van Peter Van Elderen (Peter Pan Speedrock) wist de groep hun vette hardrock, die live het best tot zijn recht komt, in de groeven van gitzwart vinyl te persen. Wij twijfelen niet dat deze drie oud-studenten van het Eindhovense Rock City institute de derde dag van Desertfest met een knal zullen openen.

Ze komen uit de Noorderkempen, de vijf van Tangled Horns, en zijn niet te onderschatten,  want eenmaal op een podium transformeren Kris, Raf, Bert en Stef tot een veelkoppig muziekmonster terwijl zanger Tim met heel zijn hebben en houden datzelfde monster te lijf gaat. Liefhebbers van een stevige cocktail met een deel blues, twee delen grunge, een deel rock en drie delen stoner zijn bij de Horns aan het juiste adres. Uitkijken is het ook naar het nieuwe werk van hun hopelijk spoedig te verschijnen nieuwe album ‘Unstoppable Force’. 

Van hoofdstad Brussel naar Antwerpen is amper vijftig kilometer, maar als band is het een grote stap, zeker in het geval van Progerians, die groot geworden zijn met hun punky, groovy sludge in de undergroundscene van Brussel. Maar geen paniek, deze band misstaat muzikaal absoluut niet op Desertfest en in feite is dit een avantpremière van hun albumpresentatie, want 'The Fabulous Progerians' wordt 15 oktober feestelijk voorgesteld in de zilveren zaal van de beursschouwburg te Brussel.

Het lijkt erop dat 2015 een topjaar wordt voor de fans van Goatsnake: na ongeveer vijftien jaar eindelijk nog eens een volwaardig album, een Europese tour in de lente en ook nog eens op Desertfest; het kan niet op. Het loopt voor zanger Pete Stahl (Scream), drummer Greg Rodgers (The Obsessed), gitarist Greg Anderson (Sun o))) en nieuwe bassist Scott Renner (Sourvein) trouwens lekker. Eindelijk nog eens tijd voor hun geesteskind, nu hun vaste broodheren er even de rem op hebben gezet. Hopelijk schrijven ze ondertussen genoeg nieuw materiaal zodat we weer enkele jaren verder kunnen.

6 oktober 2015
Bert Gysemans