Desertfest 2014 - zand en metaal

Achtergrond

Op 10, 11 en 12 oktober zet Muziekcentrum TRIX de deuren open voor het beste uit de stonerrock, doom- en andere zware metalen. Wij wandelden alvast door de line-up van Desertfest en pikten er volgende woestijnbewoners uit.

Desertfest 2014 - zand en metaal



KADAVAR – vrijdag – 23u00
Onze favoriete, overbehaarde Duitsers, dat staat buiten kijf. Dit jaar op Pukkelpop nog een genoegen om naar te kijken en zo veel sterker op een podium dan op plaat. Laat je dus niet afschrikken door wat u enkel maar via Spotify of andere kanalen van hen hebt gehoord. Het spelplezier spat van hun shows af ondanks het feit dat ze het steeds erg simpel houden.

YOB – zaterdag – 21u15
Even kijken: een show van een uur? Dat worden dus vier nummers voor YOB, zoveel is zeker. Kan het ons wat schelen? Hell no! Want dit wordt een lang headbangersfeestje. Niet voor niets waren wij in de wolken over hun recente plaat, waarop doom met stoner en de uitdagende grunts van Mike Scheidt worden gecombineerd. Nu mogen ze komen bewijzen of ze dat vertrouwen waard zijn. Maar eigenlijk twijfelen wij daar geen minuut aan. Eentje waar wij absoluut naar uitkijken.

PALLBEARER – zaterdag – 19u30
Toevallig ontdekt, deze nieuwelingen in het genre. Met name toen wij de eindejaarslijstjes van 2013 doorploegden en verdorie een metalband hoog zagen eindigen in de jaaroverzichten van niet-metalgerichte magazines en websites. En dan bleek het nog eens volkomen terecht te zijn. Want met de opvolger voor hun debuut sloegen de jongens van Pallbearer pas echt toe. Doom waar je huid van strak gaat staan en je teennagels opkrullen. Niet te missen!

BRANT BJORK – zondag – 21u15
Of hij ooit onder de schaduw van Kyuss zal uitkomen lijkt onwaarschijnlijk. Nochtans heeft de man intussen toch al een indrukwekkende solocarrière opgebouwd, daarbij al naargelang dichterbij of verder af van het stonergenre laverend. Niet vies van een experimentje trouwens en dus een beetje onvoorspelbaar. Er staat een nieuwe plaat op stapel, maar erg veel is daar nog niet van bekend. Het ideale moment dus om kennis te maken met dat nieuwe materiaal. En wie weet duikt hij ook nog op tijdens het optreden van Fu Manchu, die op hetzelfde podium spelen.

THE VINTAGE CARAVAN – vrijdag – 21u45
In 2006 in Ijsland opgericht door twee broekventjes van twaalf jaar oud, maar intussen wel bijgeleerd en uitgegroeid tot een band met een eigen gezicht, waarbij ze nadrukkelijk knipogen naar de hardrock van de groten uit de jaren zestig en zeventig. De blues sijpelen dan onvermijdelijk door in hun muziek. Maar de band klinkt nergens oubollig. Benieuwd wat dat wordt op het podium.

ELECTRIC WIZARD – zaterdag – 23u00
Vreemde vogels, deze Engelsen, die zich hebben toegelegd op het doomgenre. Horrorfilms, drugs en de combinatie van beide is altijd al hun inspiratie geweest. Met ‘Time To Die’, het onlangs verschenen album, zitten ze weer helemaal op het juiste spoor na enkele losse flodders. De stonerriffs worden weer eindeloos door je hersenpan geramd en zanger Jus Oborn huilt zijn teksten daar tussendoor. Ze hebben lang niet opgetreden, maar zijn dat recent met rasse schreden aan het goedmaken.

8 oktober 2014
Patrick Van Gestel