#DeKlarinet - Supertramp - Take The Long Way Home (1979)

#DeKlarinet - Supertramp - Take The Long Way Home (1979)

Als oud-klarinetist van de Koninklijke Harmonie "De Voortgang Neeroeteren", waarmee wij onze eerste tournees deden, hebben we altijd een zwak gehad voor popnummers met een klarinet. En nu spelen we dat graag een week lang 

Eén van die groepen waarvan het gros van de mensheid denkt dat het Amerikanen betreft, terwijl het geëmigreerde Britten zijn. Hoewel we het niet altijd hadden voor het zwaar op de handse Supertramp, als ze pop speelden, waren ze onklopbaar. En op 'Breakfast In America' uit ’79 gingen ze daar voluit voor: puntige, clevere en goed gearrangeerde popmuziek. Wellicht daarom dat het met enige voorsprong onze favoriete Supertramp is.

Take the Long Way Home is een song over een kerel die denkt dat hij oprecht cool is ("So you think you're a romeo / playing a part in a picture show"), maar hij blijkt de enige te zijn met die mening: een god in het diepst van zijn gedachten. Geschreven door Roger Hodgson en Rick Davies vlak voor ze de studio in trokken voor de opnames van 'Breakfast In America'. Hodgson: “The song was a last-minute surprise that operates on two levels. Talking about not wanting to go home to the wife, take the long way home to the wife because she treats you like part of the furniture, but there's a deeper level to the song, too. We all want to find our home, find that place in us where we feel at home. Home is in the heart and that is really, when we are in touch with our heart and we're living our life from our heart, then we do feel like we found our home. It was another angle on the question that ran deep inside me, which is, 'Where's my home? Where's peace?' It felt like I was taking a long way to find it."

Supertramp weigerde een bod van 5 miljoen dollar van de busmaatschappij Greyhound om het nummer te gebruiken voor reclame. En dus met een mooie blaaspartij in het laatste deel van dit nummer.

18 mei 2022
Laurens Leurs