#DeKlarinet - Kevin Ayers - May I (1970)

#DeKlarinet - Kevin Ayers - May I (1970)

Als oud-klarinetist van de Koninklijke Harmonie "De Voortgang Neeroeteren", waarmee wij onze eerste tournees deden, hebben we altijd een zwak gehad voor popnummers met een klarinet. En nu spelen we dat graag een week lang.

Vriend Kloot Per W was ons al aan het porren: “Denk aan Kevin!”. En wis en waarachtig: hij zat in de planning. Ere wie ere toekomt, maar dit werd ons eind jaren tachtig voor het eerst ter ore gebracht door bassist en Scab Fons Symons, die het in zijn Studio Brussel-museum moffelde en daar erg lyrisch over deed. Terecht. Sindsdien koesteren wij de meeste dingen van Kevin Ayers met de nodige eerbied.

Vooral dit May I is een parel die meer verdient. Oorspronkelijk schreef hij het voor Soft Machine in 1967, maar pas in 1970 nam hij het op voor 'Shooting At The Moon'. Het nummer bestaat ook in een Frans gezongen versie: Puis Je (Ayers leefde vele jaren in Mallorca en Frankrijk), te vinden op 'Odd Ditties' uit 1976. Sommigen, die het menen te weten, fluisteren dat ook Chris Stein en Debbie Harry goed naar dit nummer luisterden alvorens ze Picture This aan het vinyl toevertrouwden, maar dit volledig terzijde.

Het is evenwel geen klarinet, maar een sopraansax en van alle saxofoons valt die het meest te vergelijken met een klarinet. Beide zijn enkelrietinstrumenten. Het grote verschil zit hem in de klankkleur. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door de verschillende boring: een sopraansaxofoon heeft een conisch-parabolische boring, terwijl een klarinet een cilindrische boring heeft. Een klarinet blaast daarom over in het duodecime, een interval met een toonafstand zoals die van de eerste naar de twaalfde toon van een diatonische toonladder (een octaaf plus een kwint). Een ander verschil met de klarinet is dat men daarbij zelf de toongaten met de vingers dicht moet houden, terwijl men op een sopraansax daarvoor geconstrueerde kleppen bedient. De toongaten bij een saxofoon zijn - zeker in de buurt van de beker - veel groter dan bij een klarinet.

Kevin Ayers heeft nooit een hit gescoord, maar dit had dat eigenlijk moeten zijn. 

 

20 mei 2022
Laurens Leurs