#DeKantenVanPascalDeweze - Chitlin’ Fooks - If One Day (2001)

#DeKantenVanPascalDeweze - Chitlin’ Fooks - If One Day (2001)

Een weekje inzoomen op een creatief multitalent. Van geboorte uit Asse en momenteel werkzaam vanuit Hoboken. Het zal u allicht niet onmiddellijk iets zeggen, maar de CEO van Studio Jezus is niemand minder dan Pascal Deweze, die in vele gedaanten (Metal Molly, Sukilove, Clo Clo, Chitlin’ Fooks, Broken Glass Heroes, Mitsoobishy Jacson, Gruppo di Pawlowski, Shadowgraphic City, ...) en in vele professies (muzikant, componist, producer, technieker, tuinier, ...) zijn melomane weg door het leven ploegt en daar ons inziens te weinig erkenning voor krijgt.

Als oprechte fans van countrygoden Gram Parsons en Emmylou Harris vonden Carol Van Dyk van Bettie Serveert en Pascal Deweze elkaar aan het begin van dit millennium om een gelegenheidsplaat te maken - het werden er uiteindelijk twee - met de kundige hulp van toetsenman Guy Van Nueten, bassist Pieter Van Buyten, drummer Stoffel Verlackt, pedalsteelspeler Jeff Marinus en banjospeler Helder Deploige, allen veteranen uit de zogeheten Antwerpscene, maar ook liefhebbers van het betere Americanalied.

Schone, schone plaatjes waaruit we van de tweede If One Day kiezen, alwaar Pascal Deweze de puurste Amerikaan in zichzelve naar boven haalt, strompelend door de Mojavewoestijn en poserend voor een fraai exemplaar van de yucca brevifolia, oftewel de Joshua Tree, maar ondertussen gewoon in zijn huiskamer opgenomen in Hoboken (Antwerpen, niet New Jersey) of in de E-Sound Studios in Weesp (bij Amsterdam) door Sytze Gardenier. U mag ernaar raden maar chique klinkt het wel.

17 juni 2021
Laurens Leurs