Death - Scream Bloody Gore

Achtergrond

Met bands onder de gordel als Death, Obituary en Dying Fetus zou je Relapse Records een grote speler in de meer extreme genres kunnen noemen. Om die stelling nog wat extra kracht bij te zetten heeft het label, dat vorig jaar vijfentwintig gitzwarte kaarsjes mocht uitblazen, een regelrechte deathmetalklassieker van stal gehaald voor een reissue.

Een ware must trouwens voor elke fan van extreme metal, die ‘Scream Bloody Gore’ van de deathmetalband aller deathmetalbands, kortweg Death. In 1987 zou gitaarvirtuoos Chuck Schuldiner - Satan hebbe zijn ziel - met zijn eerste full album de fundering leggen voor het meest extreme aller metalsubgenres. Hij deed daarvoor een beroep op drummer Chris Reifert, die zich naast Death nog met meer dan een handvol projecten bezighield, en producer Randy Burns. Alle gitaren, bassen en vocals zijn afkomstig van grootmeester Chuck zelve.

Wie zich nog geen eigenaar kan noemen van Deaths debuutplaat, krijgt nu dus een uitgelezen kans om dat onrecht ongedaan te maken. De eerste disc bevat het volledige album in al haar snoeiharde glorie, inclusief de twee bonustracks. Nummers als Infernal Death, Zombie Ritual en Evil Death werden geremasterd vanuit de originele tapes en klinken brutaler dan ooit. De ideale soundtrack voor bij een Halloween- of Texas Chainsaw Massacremarathon trouwens.

Maar de voornaamste troef van deze reissue is te vinden op de tweede cd. Die is volgestouwd met extra’s; nummers van de originele opnamesessies in Florida. Daarnaast krijg je ook nog eens opnames van repetities en exclusieve demo’s uit 1986 cadeau. Een unieke kijk dus op hoe de Deathsound, die tot op vandaag veel artiesten inspireert, tot stand is gekomen.

Naast de standaard twee-cd-set, die ook nota’s bevat van onder meer drummer Reifert, Max Cavalera en producer Burns, is de heruitgave ook te verkrijgen als Limited Edition driedubbele cd, lp, deluxe dubbel-lp boxset en - voor de ware melancholici - zelfs op cassette.

29 mei 2016
Nic De Schepper