Dean Martin & Rocco Granata - Back To Back

Achtergrond

Ook een recensent wil al eens een keertje lachen in het leven. Wellicht daarom waren we vrijwilliger om het kleinood 'Back To Back: Dean Martin & Rocco Granata' te bespreken. Want toegegeven, het is niet bepaald de muziek die we in het dagelijkse leven grijs draaien. Maar ere wie ere toekomt: om kennis te maken met een aardig oeuvre wereldhits, is het best wel eens fijn om te grasduinen doorheen het werk van deze twee mannen.

Beide heren voorstellen is wellicht overbodig. Het verhaal van Rocco Granata's jeugd was nog niet eens zo lang geleden succesvol te zien op het witte doek in een verfilming door Stijn Coninx. 'The King Of Cool' Dean Martin was dan weer één van de supersterren van het begin van de tweede helft van vorige eeuw in de Verenigde Staten.

Beide heren lijken niet zo veel met elkaar gemeen te hebben, maar er is wel degelijk een link: de Italiaanse connectie. Want Dean Martin, ofte Dino Paul Crocetti, had ook Italiaanse roots. Maar hoeft het te verbazen dat de voornaamste link Marina heet? Een absolute monsterhit voor Rocco, vier jaar later ook gecoverd door Martin. Granata coverde op zijn beurt ook That's Amore, dat Dean Martin voor het eerste vertolkte in 1953.

Beide zangers coverden ook verscheidene, Italiaanse classics als Volare en Buona Sera Signorina. Die prijken dan ook op dit album. Als u ons vraagt om tussen de versies van beide heren te kiezen, dan zijn we chauvinistisch en kiezen we meestal voor "onze" Rocco. Die klinkt, wat ons betreft, toch wat authentieker. Met die kenmerkende, hese stem is hij misschien niet de meest begenadige zanger, maar wel absoluut één met een eigen geluid.

Dean Martin klinkt soms toch wat te gepolijst. Uiteraard is hij een zanger, die een plekje verdient in de eregalerij van de crooners, en hoewel hij geen van z'n grote hits zelf schreef, kan je niet naast prachtnummers luisteren als Memories Are Made Of This en Everybody Loves Somebody.

Rocco Granata verdient het krediet dat hij wel zelf songs schreef. Iedereen is dat door het monstersucces van Marina wat vergeten, maar ook het charmante Zomersproetjes is bijvoorbeeld van Rocco's hand. Een schattig refrein en gebrekkig Nederlands maken er, wat ons betreft, de ideale muziek voor Radio 2 van.

We werden bovendien enkele keren aangenaam verrast op deze 'Back To Back'. Met name vooral door Che Sarà dat Rocco live in de Ancienne Belgique bracht. En de samenwerkingen met Toots Thielemans zijn best fraai.

Twee aparte cd's van deze heren was ons wel wat van het goede te veel. Ook op crooners en zeker op het gebruik van een accordeon staat een limiet. Toch is deze 'Back to Back: Dean Martin & Rocco Granata' best een interessante trip richting vooral de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Een ideaal cadeau voor de bomma, quoi.

22 september 2015
Bjorn Borgt