#DeAfsluiter - Golden Earring - Vanilla Queen (1973)

#DeAfsluiter - Golden Earring - Vanilla Queen (1973)

De afsluiter van een plaat, daar is hard over nagedacht. Hij moet een blijvende indruk nalaten of een open vraag inleiden. Wat komt hierna?! Zoals de laatste scène in een film. Is het de synthese van het verhaal of is het een bruggetje naar het volgende? Vaak is het een zacht orgelpunt of is het het meest avontuurlijke nummer op de plaat die de richting aangeeft waar de artiest een volgende keer naartoe wil.

De zogenaamde “spaceballad” van meer dan negen minuten met die laatste orkestrale en fenomenale drie minuten, waarbij de strijkers in dialoog gaan met de blazers. Behoorlijk momumentaal. In onze zolderkamer duelleert ‘Moontan’ dan ook al jaren met ‘Mental Floss For The Globe’ van Urban Dance Squad voor de titel van beste Nederlandse lp aller tijden.

En Vanilla Queen’ stond ook model voor het design op de hoes, waarvoor Barry Hay al het nieuwe woord ‘Moontan’ had verzonnen. Het ging om een Engels fotomodel dat niet wist dat ze voor de hoes uit de kleren moest, weliswaar met diamanten op de cruciale plaatsen. Vooral in de Verenigde Staten (waar anders?) gingen de stekels overeind voor de zogeheten "frontal nudity", waardoor in de Verenigde Staten een hoes met een gouden oorring verscheen. De controverse zorgde hoe dan ook voor nog meer aandacht.

In Hays gedachten was Marilyn Monroe het model en de song één van de meest uitdagende stukken om te spelen, waarbij bassist Rinus Gerritsen ook de orkestrale synths voor zijn rekening nam. En op zijn beurt is Vanilla Queen ook de inspiratie voor het werk van beeldend kunstenaar Joseph Canger. Of zoals die laatste het uitlegt: "This is my take off of the Little Mermaid statue in Denmark - the soft understated sensuality of a young female nude. I found my model for this sculpture, dancing at a club late one night. The title was taken from an old Golden Earring song about an exotic dancer, so I thought it fit." 

Ook leuk om weten: Tijdens de US Moontan Promotion Tour van de band in 1973 en 1974 trad de toen nog iets minder bekende Amerikaanse band Kiss op in het voorprogramma van Golden Earring. Kiss my jazz indeed.

16 september 2020
Laurens Leurs