De weg naar Cactusfestival 2013 (deel 2)

Achtergrond

Volgende week is het Brugse Minnewaterpark terug het decor van het Cactusfestival. Dit gezellige festival is al sinds 1994 elke zomer het alternatief voor wie de megagrote festivals liever wil mijden. Ook dit jaar staat er weer heel wat fraais op de affiche. Wij maakten voor u een selectie op basis van het woon-werkverkeer.

De weg naar Cactusfestival 2013 (deel 2)



Dalarna, Zweden – Brugge - 1700 km: The Tallest Man On Earth
Zondag 14 juli / 18u25 – 19u35
De Zweedse singer-songwriter Kristian Matsson komt op Cactusfestival zijn onvergetelijke livereputatie en fascinerende stem etaleren. Matsson weet met zijn akoestische gitaar een flink stuk van de wereld aan zijn voeten te krijgen. Tel daar zijn licht nasale stemgeluid en chroniqueur-talent bij aangevuld met een overtuigende podiumpresence en je weet dat je met een rastalent te maken hebt.

Live etaleert hij een gedrevenheid en een bezetenheid waarmee hij zelf de grootste kniesoor aan zijn kant krijgt. De man wist vorig jaar op Pukkelpop de volledige club naar zijn hand te zetten met enkel zijn stem en gitaar en is vast van plan dit op Cactusfestival opnieuw voor elkaar te krijgen. Het heeft dus geen zin er u tegen te verzetten en laat u overtuigen door zijn melancholie en schoonheid.

Baltimore, Maryland – Brugge - 6800 km: Beach House
Zondag 14 juli / 21u45 – 22u55
Sinds hun doorbraakplaat ‘Teen Dream’ laten Alex Scally en Vicoria Legrand een steeds groter publiek van hun droompop genieten. Vooral de zachte stem van Legrand gecombineerd met de zweverige begeleiding is een troef waar je moeilijk omheen kan. Met hun nieuwste album 'Bloom' wisten ze met verve te bevestigen.

Live hoef je van hen geen fratsen of nietszeggende bindtesten te verwachten. De muziek spreekt voor zich en wentelt zich als een lappendekentje op de toeschouwer heen. De uniforme sfeer tussen hun nummers zorgt ervoor dat een concert van Beach House één grandioze trip wordt waarbij ook de lichtshow een belangrijke hoofdrol krijgt.

Coral Gables, Florida – Brugge - 7300 km: Thurston Moore & Chelsea Light Moving
Vrijdag 12 juli / 21u55 – 23u05
Nu het er meer en meer van weg heeft dat we leven in het post-Sonic Youth-tijdperk, komt Thurston Moore op de proppen met zijn nieuwe band Chelsea Light Moving. Omdat een vos zijn streken niet verliest blijft dit uiteraard een project waar al eens lawaai gemaakt mag worden zoals bleek op hun titelloze debuutalbum. De overstuurde elektrische gitaar en rauwe vocals blijven dus ook nu weer primeren.

Vermoedelijk zal Moore ook live niet ingebonden zijn dus een optreden van Chelsea Light Moving belooft een intense en hevige ervaring te worden. De band kondigde aan met plezier verjaardagsfeestjes en bruiloften allerhande op te luisteren, in om 't even welk land, planeet of stratosfeer. Cactusfestival voldoet blijkbaar aan de criteria…

Tucson, Arizona – Brugge - 8800 km: Calexico
Zaterdag 13 juli / 21u55 – 23u10
Calexico is het project van Joey Burns en John Convertino. In een vorig leven vormden de twee de ritmesectie van Giant Sand. Deze band heeft een erg herkenbaar geluid dat enthousiasme en tristesse griezelig goed weet te matchen. Hun Country en Americana vat perfect het geluid van het Zuiden van de Verenigde Staten met behulp van lap steel en trompet.

Hun stoffige woestijngeluid is in staat om spontaan een hittegolf door het Brugse Minnewaterpark jagen.

San Diego, California – Brugge - 9000 km: Pinback
Vrijdag 12 juli / 18u40 – 19u45
Pinback weet ons reeds van bij hun debuutalbum ‘This Is Pinback’ uit 1999 en de singles daaruit Loro en Tripoli te boeien. Eind 2012 brachten ze na vijf lange jaren een nieuw album uit. Op ‘Infomation Retrieved’ recycleren  de heren Smith en Rulon hun herkenbare geluid en dat vinden wij allerminst erg. Kabbelende gitaarlijntjes, een strakke drum en gevoelige zangpartijen zijn weer aanwezig en de heren zingen nog steeds op contrastrerende wijze compleet langs elkaar heen.

De uitgelezen dynamiek tussen beide heren en de doorleefde bezieling van de groep weten ze ook live te brengen en Cactusfestival is daar de ideale locatie voor.

11 juli 2013
Patrick Blomme