De vooruitzichten voor 2013 - deel 3

Achtergrond

Iedereen heeft zo zijn ideeën over de toekomst. Over die van zichzelf, die van anderen of die van de muziekbusiness in het algemeen. Wij vroegen ons af hoe de mensen die er dagelijks mee leven dachten over 2013.

De vooruitzichten voor 2013 - deel 3



Wij stelden vijf vragen:

1. Welke band(s) zie je in 2013 openbloeien / opkomen?
2. Welke band(s) wil je absoluut op een (welk?) festival zien in 2013?
3. Naar welk concert kijk je nu al uit (en waarom)?
4. Welke Belgische band gaat het volgend jaar (tot in het buitenland) maken?
5. Wat zijn je eigen muzikale verwachtingen voor 2013?
en kregen volgende antwoorden.

Superblogger Jarri Van der Haegen (Disco Naiveté) houdt altijd een vinger aan de muzikale pols.

1. Lijkt me het makkelijkste om even te verwijzen naar de blog waar we een twintigtal tips geven verdeeld over vier categorieën (The Bands, The Duo's, The Girls, The Boys).
 Als ik uit elke categorie eentje zou moeten kiezen, dan zou ik voor de volgende vier gaan:
* de dromerige, zoete en intieme pop van het mystieke duo Rhye;
* het obsessieve geluid van alt-pop'per/vriendje van Mikky Ekko;
* het elegante en rijke, doch o-zo-kwetsbare geluid van Laura Mvula;
* het triestige maar wondermooie MONEY.

2. The Knife. Ze gaan touren in 2013, een passage in België lijkt me meer dan welkom.

3. De Belgische concertzalen stellen me momenteel nog een beetje teleur met hun programmatie voor het voorjaar van 2013 (misschien omdat we in 2012 zo verwend zijn geworden), maar ik kijk wel reikhalzend uit naar Kendrick Lamar op 3 februari in de AB. ‘good kid, m.A.A.d. city’ is één van mijn favoriete platen van 2012, Kendrick barst gewoon van het talent. Benieuwd hoe hij het verhalende aspect van het album live gaat overbrengen.

4. Trixie Whitley. In België kent iedereen deze blonde schone intussen wel, maar volgens mij kan Trixie gemakkelijk een meer international publiek bekoren. Ik wens het haar alvast toe!

5. Ik denk dat 2013 een bijzonder boeiend jaar zal worden voor popmuziek. Een aantal namen zijn (al een tijdje) bezig om de grenzen tussen pop en indie af te tasten: denk maar aan Solange, Sky Ferreira, Haim en meer van dergelijke popprinsesjes. In principe is het popmuziek met een groot hitpotentieel zonder zo generiek te klinken als de meeste huidige "hits" bekend van op de radio. Ik hoop dat dit de ogen - en vooral: oren – opent van tal van mensen zodat ook deze artiesten een breder publiek kunnen bereiken.

Johannes Sigmond maakte als Blaudzun het bijzonder gewaardeerde ‘Heavy Flowers’ in 2012. En daarbij wil hij het absoluut niet laten.

1. Jacco Gardner opende afgelopen winter een paar keer mijn shows. Zijn album is echt prachtig. Hou hem in de gaten. Verder ben ik benieuwd naar de albums van Daughter, The Revival Hour en Atoms For Peace.

2. Elk jaar hoop ik weer dat David Bowie plotseling stiekem opduikt op een festival. Dat zou prachtig zijn. En hopelijk kan ik METZ nog eens ergens bekijken. Tot nu toe niet gelukt.

3. Ik zie enorm uit naar mijn eigen concert in de AB op 5 februari. Nog niet zo lang geleden stond ik voor een uitverkochte AB Club. Dat ik nu alweer terug mag komen en dan in de Box is een grote eer. De AB is een monument in de Europese popgeschiedenis en een prachtige zaal.

4. Jacco Gardner zoals gezegd, maar ook Moss en The Black Atlantic, en hopelijk Mister & Mississippi (een nieuw collectief uit Utrecht) . Zij doen mijn support op 5 februari in de AB.

5. Ik doe een aantal festivals in België en Nederland en vooral shows in Duitsland, Zwitserland en in de VS waar ‘Heavy Flowers’ op 29 januari uitkomt. Daarnaast hoop ik zo veel mogelijk aan mijn nieuwe album te kunnen werken. Voor mijn gevoel ben ik muzikaal en artistiek net het embryonale stadium ontgroeid. Het gaat nu pas beginnen.

Met Mad About Mountains bewandelde Piet De Pessemier even een ander pad dan we van hem gewend waren.

1. Ik volg niet meer wat hip is en als ik al eens naar radio of tv luister of kijk, weet ik ook weer waarom. Als we moeten verdergaan op wat de media ons voorschotelt, wordt het almaar poverder.

2. Nick Cave & The Bad Seeds op eender welk festival.

3. Neil Young & Crazy Horse in Vorst en vooral in Keulen

4. Denkelijk Balthazar (wat ook verdiend is). Hun songs ziijn als goede oesters: op het eerste gezicht valt het niet op maar als je goed luistert, vind je de parel. En dat geldt ook voor Isbells.

5. In het najaar een nieuw album klaar hebben dat iets meer stevige gitaren gaat bevatten dan anders. Verder ben ik op zoek naar een kruising tussen soul en country. Er zullen ook nu denkelijk weer een hoop nummers op staan die nooit gedraaid gaan worden, wat mij dus de mogelijkheid geeft nog meer mijn zin te doen. Zalig toch?

8 januari 2013