De vooruitzichten voor 2013 - deel 2

Achtergrond

Iedereen heeft zo zijn ideeën over de toekomst. Over die van zichzelf, die van anderen of die van de muziekbusiness in het algemeen. Wij vroegen ons af hoe de mensen die er dagelijks mee leven dachten over 2013.

De vooruitzichten voor 2013 - deel 2



Wij stelden vijf vragen:

1. Welke band(s) zie je in 2013 openbloeien / opkomen?
2. Welke band(s) wil je absoluut op een (welk?) festival zien in 2013?
3. Naar welk concert kijk je nu al uit (en waarom)?
4. Welke Belgische band gaat het volgend jaar (tot in het buitenland) maken?
5. Wat zijn je eigen muzikale verwachtingen voor 2013?
en kregen volgende antwoorden.

Met Star Club West kleurde Nico Jacobs het voorjaar van 2012. En ook 2013 ziet hij duidelijk helemaal zitten.

1. Waarschijnlijk nog meer groepen met wolven, beren en paarden in hun namen die hun bebaarde boodschappen laten galmen van canyon tot canyon.

2. Ik heb geen verwachtingen in die richting. Wilco nog eens in de 013, Deerhoof eens in het Depot, Rudy Trouvé Octet nog eens in de buurt. Een mooi concert hier of daar.

3. a. Als kijker: Yo La Tengo omwille van de wellicht hoge graad van onontkoombaarheid en de grote kans op het triggeren van emoties van dankbaarheid. Ze zijn meestal geweldig live; een concert van Loose Fur lijkt me ook leuk.

b. Als muzikant: concerten met Star Club West, The Go Find en Roadhouse Libra

4. Hopelijk Few Bits en het Rudy Trouvé Octet. Wellicht worden groepen metminder inhoud en een vozere vorm eerder opgemerkt. Zo gaat dat.

5. Het zou kunnen dat er volgende jaar enkele Starclub platen uitkomen. Ook Roadhouse Libra zit met een ei en ik heb een aantal gemiste oproepen van Dieter (Sermeus, nvdr) van The Go Find.

Pascal Deweze is, naast Sukilove, in 2012 bezig geweest met een hoop Belgische bands een duwtje in de rug te geven. En dat zal in 2013 ongetwijfeld niet anders zijn.

1. Frank Ocean? Ty Segall? Julianna Holter ? Het is onduidelijk in mijn glazen bol.

2. Pukkelpop bitte : Dirty Projectors, Aaron Dilloway, Peaking Lights.

3. Ik ben altijd blij als Deerhoof nog eens langskomt.

4. Moeilijk te zeggen maar ik ben benieuwd naar de toekomstige exploten van wat vrienden om me heen : Blackie & The Oohoos, Bed Rugs (er komt een nieuwe ep aan), Fence en misschien een nieuwe Vermin Twins.

5. Veel indruk zal dit jaar ook worden gemaakt op mijn leven naast de muziek maar momenteel bereid ik het volgende voor : ep Sukilove samen met het Nederlandse Solex, enkele compilatietracks maken, soundtrackmuziek aan het schrijven met Mauro, meer productiewerk, misschien ook een nieuwe Black Cassette plaat.

Voor de rest de nieuwe Sukiloveplaat een beetje muzikaal verdedigen in binnen-en buitenland en na de zomer misschien wat losse (vinyl)singles uitbrengen.

Buiten Clubcircuit houdt Marc Steens zich ook bezig met het Dourfestival. Logisch dat hij ook zijn zegje wil doen over wat ons in 2013 te wachten staat.

1. Ik heb allesbehalve een gesofisticeerde glazen bol, maar vanuit eigen land verwacht ik wel het een en het ander van Protection Patrol Pinkerton. Zeker nu ze ‘De Beloften’ hebben gewonnen en in de finale van ‘Verse Vis’ stonden. Zonnige popmelodieën, meer moet dat niet zijn.

Verder ben ik benieuwd naar meer vers werk van Delvis, die nu met een livegroep de baan op trekt. En in dezelfde categorie zou ook JtotheC (de vaderlandse Jamie Lidell) brokken moeten kunnen maken.

Aan de overkant van de taalgrens zitten Dan San en Roscoe te popelen om zich ook bij ons verder te bewijzen.

2. Een van mijn wensen is alvast in vervulling gegaan, want Amon Tobin komt in 2013 naar de vijfentwintigste editie van Dour Festival. En als we toch hoog mikken voor de jubileumeditie van Dour, mag Tool gerust worden geboekt. Samen met Soulwax trouwens. Wie me ook altijd blij maakt, is Michael Franti. Voer voor Cactus misschien?

3. Het concert van The Pharcyde in de Vooruit! Ze waren een aantal jaren uit roulatie, maar wisten voorbije zomer te overtuigen op Dour Festival. Hun zaalshow gaat een bom worden als ze even strak staan.

4. Tja, dat hangt van zoveel factoren af (geluk, hard werken, omringd zijn door de juiste mensen), maar Balthazar en Amenra – elk op hun eigen manier – zie ik de meeste brokken maken.

5. Als ik dit jaar maar half zoveel knappe ontdekkingen kan doen als in 2012, zal ik al heel tevreden zijn. Het voorbije jaar vond ik ontzettend boeiend op dat vlak. Ik verwacht nog meer muzikaal lekkers te ontdekken via platformen als 22tracks of Deezer, ik hoop op enkele intieme try-outs in de clubs en kijk uit naar verfrissende verrassingen à la Alt-J, Django Django, Hidden Orchestra of How To Dress Well.

Ilse Liebens ademt muziek. Als ze niet op Studio Brussel presenteert, is ze wel met iets anders muzikaals bezig. En zij vraagt z zich uiteraard ook af hoe 2013 zal worden.

1. Haim, Rhye, Angel Haze, Mykki Blanco (voor zover die in 2012 al niet openbloeide),..

2. Als Daft Punk deze zomer effectief op een Belgisch festival gaat spelen, wil ik daar heel graag bij zijn.

Ik wil ook graag naar Springsteen in Werchter. Heb hem nog nooit live aan het werk gezien. Schandalig !

3. Kendrick Lamar in de AB omdat hij in 2012 een straffe plaat heeft gemaakt. José James in de AB omdat hij één van de mooiste stemmen ooit heeft. Modfest in de Muziekodroom omdat dat altijd DIK feest is.

4. Ik gun SX, Balthazar, Trixie Whitley en School Is Cool bakken vol buitenlands succes!

5. Ik hoop op soulvol en sexy.

7 januari 2013