De vooruitzichten voor 2013 - deel 1

Achtergrond

Iedereen heeft zo zijn ideeën over de toekomst. Over die van zichzelf, die van anderen of die van de muziekbusiness in het algemeen. Wij vroegen ons af hoe de mensen die er dagelijks in zitten dachten over 2013.

De vooruitzichten voor 2013 - deel 1



Wij stelden vijf vragen:

1. Welke band(s) zie je in 2013 openbloeien / opkomen?
2. Welke band(s) wil je absoluut op een (welk?) festival zien in 2013?
3. Naar welk concert kijk je nu al uit (en waarom)?
4. Welke Belgische band gaat het volgend jaar (tot in het buitenland) maken?
5. Wat zijn je eigen muzikale verwachtingen voor 2013?
en kregen volgende antwoorden.

Luc Van Acker maakte in 2012 duidelijk dat zijn ‘The Ship’ nog bijzonder actueel was. En hij heeft nog meer plannen.

1. Poliça, Purity Ring, Delilah

2. Ik ga niet naar festivals , maar geef de voorkeur aan optredens in zaal (Not Sold out!). Maar moest ik dat wel doen, zou ik Kimbra en Deadmau5 willen zien in mijn tuin (Suikerrock, dus)  :)))

3. Poliça, Purity Ring, Deadmau5 en Delilah omdat ik hierin artiesten hoor, die met oude invloeden toch iets nieuws doen

4. SX en Netsky

5. Dat ik na achtentwintig jaar mijn derde soloplaat zou mogen uitbrengen. Fingers crossed.

Little Trouble Kids brachten in 2012 hun tweede plaat uit en tourden, met dat album onder de arm, het land plat. Wij vroegen Eline Adam wat zij van 2013 verwachtte.

1. Compact Disk Dummies gaan het goed doen. En verder hoop ik dat The Isle of Man eindelijk de zomerhit zullen krijgen die ze verdienen.

2. Ik wil sowieso naar Pukkelpop dit jaar. De bands mogen zelfs een verrassing blijven.

3. Naar ATP (festival in Groot-Brittannië) in mei. En ik kijk absoluut uit naar Shabazz Palaces. Zij brachten immers een topplaat uit en ik heb hun optredens tot nu toe steeds gemist.

4. Ik wens de gasten van Steak Number Eight enorm veel succes toe en zie hen nog veel groeien.

5. Vooral een fijne, nieuwe plaat maken met Little Trouble Kids.

Ook Johannes Verschaeve en zijn band The Van Jets brachten in 2012 een nieuwe plaat uit, waarmee ze nieuwe wegen insloegen.

1. Trixie Whitley, Willy Moon

2. Willis Earl Beal op LeffingeLeuren, heel laat en De Brassers ergens op een minder goed georganiseerd festival.

3. Dez Mona op 5 april in Vooruit. Zelfs al spelen ze in de balzaal, het wordt een theaterzaal. Beach House in La Cigale op 22 maart. Rufus Wainwright in Den Haag op 31 mei. Ik ben fan.

4. SX

5. Het Europese luik van ‘HALO’ bekronen. Toffe samenwerkingen in de pijplijn. Ongebreidelde vrijheid op het podium. Amen

Bezig baasje, die Pieter-Paul Devos. Als hij niet met Kapitan Korsakov op trot is, zit hij wel op zijn Raketkanon. Reden genoeg om zijn visie op 2013 te vragen.

1. Ik heb Ian Clements soloplaat, die in maart uitkomt, gehoord en dat is voor mij een van de platen waar ik het meest naar uitkijk. Fucking schoon, fucking goed. Verder ben ik ook benieuwd naar de debuutplaat van Statue. Horses brengt ook een eerste plaat uit in maart, die ik nog niet gehoord heb, maar afgaande op wat ik live al hoorde en zijn eerste ep denk ik dat het een pak meer dan gewoon goed zal zijn. Maze, live voor mij een van de betere Vlaamse noiserockbands, gaan ook een plaat uitbrengen. Ik hoop dat ze dezelfde energie kan vatten.

Naast bands die ik hoop open te zien bloeien, hoop ik ook dat het concept van Spoor 8 een platform krijgt op een tv-zender als Canvas of Acht. Het is echt mooi dat die mensen nu op eigen kracht al een handvol sessies hebben gedaan op de meest diverse locaties, telkens met een andere band, en altijd van een behoorlijk straf muzikaal niveau (Dans Dans!) met mooie interviews (los van KKK). Ze verdienen een duwtje in de rug.

2+3. Ik zag gisteren tijdens het wildplassen een affiche hangen van Gent Jazz aangaande John Zorns zestigste verjaardag waarop onder andere Mike Patton en Marc Ribot stonden. Daar wil ik naartoe.

Ik wil ook METZ en Yo La Tengo zien, allebei in de AB, op verschillende data.

Ik hoop dat John Frusciante nog eens komt spelen in Europa. Het is intussen geleden van zijn derde plaat (2001) dat hij nog eens door Europa tourde, maar toen heeft hij België overgeslagen. Intussen heeft hij al een stuk of tien nieuwe platen uitgebracht, maar live speelt hij blijkbaar enkel nog af en toe in de States.

De nieuwe van QOTSA zal ook wel niet slecht zijn, veronderstel ik. Tenzij Josh met de volgende tour uit elke broekzak een zakdoek gaat beginnen hangen kan hij voor mij ook niet zo heel erg veel verkeerd doen.

Ik hoop ook dat 2013 voor iedereen wat minder metroseksueel wordt.

4. Trixie Whitley, Ian Clement, SX, Steak Number Eight.

5. Ik wil naar het buitenland met Raketkanon. En ik ben sindskort een nieuwe band begonnen. Wie weet nemen we volgend jaar wel een plaat op. We zien wel.

6 januari 2013